Konvansiyonel ve kompakt ring iplik eğirme yöntemlerinin dokuma kumaş mukavemet ve termal özelliklerine etkilerinin incelenmesi - Uzun, Muhammet (Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2013)
Bu çalışmada, konvansiyonel ve kompakt ring eğirme yöntemleri ile elde edilen karışım iplikler (%65/35 polyester/pamuk) kullanılarak üretilmiş dokuma kumaşların, fiziksel ve termal konfor özellikleri incelenmiştir. Kompakt ring eğirme yönteminin termal konfor özelliklerini nasıl etkilediğinin incelenmesi bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Alambeta ve Permetest cihazları kullanılarak iplik eğirme yöntemlerinin kumaşların termal özelliklerine (kuru ve nemli halde) etkisi karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Elde edilen test sonuçları kumaşların termal konfor ve mukavemet özelliklerinin ring eğirme yöntemine göre değiştiğini göstermektedir. Etkileşim istatistiki olarak önemli seviyede bulunmuştur.
Keywords: Termal konfor;mukavemet;kompakt ring;konvansiyonel ring