Türk medyasında dijitalleşen spor yayıncılığı : Socrates dergi youtube kanalı örneği - Dündar, Yaşar (My University, 2021)
Tarih boyunca spor ve spor müsabakaları, insanların en büyük eğlence kaynaklarından biri olarak toplumların ilgisini çekmiş ve onları etkilemiştir. Medyanın, buna bağlı olarak spor medyasının da doğuşuyla beraber her geçen gün gelişen bir yapıyla büyüyen spor yayıncılığının Türkiye’de de önemli bir geçmişi vardır. Türkiye’de spor yayıncılığı, kitle iletişim araçlarının artması, teknolojinin gelişmesi ve internet kullanımının yaygınlaşmasıyla günümüzde önemli bir noktaya gelmiştir. Önceleri sadece statlardan, spor salonlarından, gazetelerden ve televizyonlardan takip edilen spor müsabakaları, günümüzde; cep telefonu, tablet, akıllı televizyon gibi cihazlardan da izleyiciyle buluşmaktadır.Son dönemde teknolojiye bağlı olarak sosyal medyanın da gelişmesiyle ortaya yeni yayın platformları çıkmıştır. Bu süreçte dünyadaki örneklerinin ardından Türkiye’de de sosyal medya ve özellikle Youtube özelinde gelişen spor yayıncılığı farklı bir noktaya evrilmiştir. Youtube üzerinde kurulan yayın kanallarının herkesin ulaşabileceği bir ortam halini almasıyla izleyicilerin beklentileri ve alışkanlıkları da farklılaşarak çeşitlilik göstermektedir. Geleneksel spor yayıncılığının aksine Youtube üzerinden gerçekleştirilen yeni nesil dijital spor yayıncılığı, tek taraflı olmayan ve izleyicinin de işin içine oldukça fazla girdiği, program ile etkileşim halinde olduğu, yayının beraber yürütüldüğü bir süreç olarak göze çarpmaktadır.Bu çalışmada teknolojik gelişmelerin sonucunda yaşanan değişimlerin, Türkiye’deki spor yayıncılığı üzerindeki etkilerini ve sebep olduğu dönüşüm tartışılmaktadır. Araştırmada, aslında yazılı bir spor dergisi olan ve her ay düzenli olarak piyasaya çıkan, aynı zamanda; Twitter, Instagram, Spotify, SoundCloud gibi diğer farklı sosyal medya platformlarında da çevrim içi yayın yapan Socrates Dergi’nin Youtube kanalı incelenmektedir. Bu çalışmada, geleneksel spor yayıncılığının, dijital spor yayıncılığı ile harmanlanarak yaşadığı dönüşüm incelenmektedir.

Throughout history, sports events and sports itself are one of the biggest entertainment sources of the people and influenced them. Sports broadcasting, with the emergence of the media and sports media, which grows in a developing trend and has an important history in Turkey. Sports broadcasting in Turkey reached an important point with the increase in mass media, developing technology, and internet usage on a large scale. The sports once were followed only in stadiums, courts, newspapers and, TVs, now meet their audiences in smart devices such as mobile phones, tablets, and smart TVs.In recent times, in accordance with the technology and developments in social media, new broadcasting platforms came up. In this period, following the trends and examples in the world, sports broadcasting in social media, especially on Youtube, evolved and came to a different point in Turkey. After these sports channels launched on Youtube, which are easily accessible to anyone, expectations, and habits of the audiences also vary. As opposed to traditional sports broadcasting, the new generation of sports broadcasting stands out as non-unilateral, which allows the audiences to involve and interact quite often and carrying out the program together. In this research, the changes that happened after technological developments, their effects on Turkish sports broadcasting, and the transformation they caused are discussed. The Youtube channel of Socrates Dergi, which is actually a monthly sports magazine and online broadcasts from different social media platforms like Instagram, Twitter, Spotify, and SoudCloud, is studied. The transformation of traditional sports media is also examined in this study through digital sports broadcasting.
Keywords: broadcasting; Digital communications; digital sport broadcasting; dijital spor yayıncılığı Youtube; Electronic publishing; Elektronik yayıncılık; Kitle iletişim araçları; Mass media; Sayısal iletişim; social media; sosyal medya; Spor; Sport; Turkey; Türkiye; yayıncılık; Youtube