The ESDP as the last stage of the EU’s security integration - Çalışkan, Neşe (My University, 2009)
Bu tez, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası'nın (AGSP), Avrupa güvenlik bütünleşmesine Avrupa Birliği'nin uluslararası aktörlüğü ve güvenilirliğini arttırmak suretiyle yaptığı katkıları analiz etmektedir. Tezin ana argümanı, AGSP’nin Avrupa bütünleşmesinin son safhası olarak değerlendirilebileceği, ancak, AB’nin ve üye ülkelerin (özellikle üç büyük Avrupa gücü olan Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya’nın) bunu başarmak için yapmaları gereken daha çok şey olduğudur. AGSP'nin gelecekteki rolünü değerlendirmek için, üye devletlerin Avrupa güvenliğindeki rolüyle birlikte değişen güvenlik algılamaları ve Avrupa güvenlik ve savunma bütünleşmesinin tarihi gelişimi birinci bölümde incelenmektedir. Soğuk Savaş dinamikleri ve AB'nin ortaklaşa hareket etmekteki yetersizliği daha bağımsız bir Avrupa güvenlik ve savunma oluşumuna yönelik engeller olarak tanımlanmaktadır. İkinci bölüm, güvenliğin Soğuk Savaş sonrası dönüşümünü ve güvenlik ve savunma alanında üye devletler arasında AB düzeyindeki işbirliğini irdelemektedir. Ayrıca, Sovyet tehdidinin elimine edilmesinin, Avrupa'nın yeni güvenlik ajanı olarak, AB'ye dünya siyasetindeki rolünü arttırmaya yönelik bir fırsat sağladığını göstermekle beraber, yetersiz askeri imkanların, NATO çatısı altında Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliğinin geliştirilmesiyle birlikte, Birliğin NATO ve ABD varlıklarına olan bağımlılığını arttırdığını savunmaktadır. Üçüncü bölümde, üye ülkelerin Avrupa savunma bütünleşmesine katkıları irdelenirken, 1998 tarihli St. Malo Zirvesi ve sonrasında AB'nin daha bütünleşmiş bir AGSP yaratmaya yönelik ümit verici çabalarına rağmen, başlıca üye devletlerin kesişen ve çatışan çıkarlarının AGSP'nin Birlik içindeki yetersiz rolünü ve gelişimini büyük oranda belirlediği tartışılmaktadır. Sınırlı askeri imkanlara ve ülke çıkarları bağlamında üye devletlerin çekincelerine bağlı olarak AGSP'nin görece zayıf performansının hala devam ettiğine işaret edildikten sonra, oldukça büyük ekonomik güce sahip bir Avrupa'nın dünya siyasetinde ağırlığını arttırmak için daha etkin bir güvenlik ve savunma politikasına ihtiyaç duyduğunun altı çizilmektedir.

This paper analyses the contribution that the ESDP brings to European security integration through increasing the EU’s international actorness and credibility. Its major argument is that the ESDP can be regarded as the last phase of European security integration, nevertheless, the EU and its member states (especially the three major European powers; the UK, France and Germany) need to do more for achieving this. Changing security perceptions and historical evolution of European security and defence integration, as well as the Member States' role in European security, are explored in the first chapter, to assess the potential role of the ESDP. Cold War dynamics and the EU's inability to act unanimously are defined as barriers to the development of a more autonomous European security and defence formation. The second chapter scrutinizes the post-Cold War transformation of security and the cooperation between the Member States in the fields of security and defence at the EU level. It further reveals that although the elimination of Soviet threat gave opportunity to the EU to increase its role in world politics as a new security agent in Europe, lack of military capabilities increased the Union's dependency on NATO and the US assets along with the development of the ESDI within NATO framework. In the third chapter, in analysing the role of major Member States' contribution to European defence integration, it is argued that despite the EU's encouraging efforts to create a more concrete ESDP after the St. Malo Summit of 1998, the intersection and competition of major Member States' interests largely define the insufficient role and development of the ESDP. After indicating that the relatively weak performance of the ESDP still continues due to limited military capabilities and the Member States' reservations regarding their national interests, it is underlined that a Europe with significant economic power also needs an effective security and defence policy to increase its weight in world politics.
Keywords: Avrupa Birliği_Siyaset ve Yönetim; NATO; Savunma Politikası