Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde Türkiye ve Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde kayıt dışı ekonomi ve olumsuz etkileri - Toktaş, Yılmaz (My University, 2010)
Kayıt Dışı Ekonomi, Avrupa Birliği ÖZET AVRUPA BİRLİĞİ’NE UYUM SÜRECİNDE TÜRKİYE VE AVRUPA BİELİĞİ'NE ÜYE ÜLKELERDE KAYIT DIŞI EKONOMİ VE OLUMSUZ ETKİLERİ Kayıt dışı ekonomi resmi istatistikleri olumsuz yönde tahrip ettiğinden dolayı politika yapıcıların ekonomi üzerine politikalarını yaparken etkin politikaların belirlenmesi engellemektedir. Kayıt dışı ekonomi bütçe açığı, borçlanma ve faiz oranları üzerinde olumsuz etkileri sonucu kamu maliyesini negatif yönde etkilemektedir. 31 Temmuz 1959 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun bir üyesi olabilmek için başvuran Türkiye, 31 Ekim 2005 tarihinde siyasi kriterleri yerine getirdiği belirtilerek müzakerelerin başlaması kararı alınmıştır. Türkiye’nin Birliğe üyeliğinin önünde siyasi ve ekonomik engeller bulunmaktadır. Birliğe aday ülke durumunda olan Türkiye’nin yüksek kayıt dışı ekonomi oranı, ekonomik verilerinin güvenirliği azalmakta ve kamunun sağlıklı bir denetim mekanizması işletmesini hem hukuki açıdan hem de kontrol açısından engellemektedir. Kayıt dışı ekonomi birçok müzakere başlığını doğrudan olarak aynı zamanda ekonomik, hukuki, sosyal, mali açıdan dolaylı olarak olumsuz etkilemektedir. Yüksek kayıt dışı ekonomi oranından kurtulmuş bir Türkiye ekonomik ve siyasi açıdan daha güvenilir bir ülke imajına sahip olacaktır. Undergroung Economy, EU

THE UNDERGROUNG ECONOMY IN TURKEY AND EU COUNTRIES IN THE PROCESS TO EU AND NEGATIVE EFFECTS As the informal economy demolishes the formal statistics, it is not possible for the politicians to make effective determination on economy. Public finance is effected negatively by the informal economy, budget deficit and the rate of interest. Turkey applied to the European Economic Community on the 31st of July in 1959 to become a member and in 2005 after Turkey met the political criteria, negotiations had decided to start. However there are political and economical obstacles for Turkey to become a member. Turkey’s high informal economy decreases the reliability of the economic data and it blocks the control mechanism to work in a healthy way both from juristic and inspection side. Informal economy negatively effects the many negotiation topics and at the same time economical, juristic,social and financial aspects. Turkey will have a reliable country image both as an economic and political angle by setting out high informal economy.
Keywords: Avrupa Birliği_Türkiye; Kayıt Dışı Ekonomi