Bir İstanbul Endemiği Centaurea hermannii F. Hermann (Asteraceae)’ın autekolojik özellikleri - Eroğlu, H. Kübra (My University, 2010)
BİR İSTANBUL ENDEMİĞİ Centaurea hermannii F.Hermann (Asteraceae)’IN AUTEKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Bu çalışma, 2007-2010 yılları arasında Asteraceae üyesi bir İstanbul endemiği olan Centaurea hermannii F.Hermann üzerinde yapılmıştır. Centaurea hermannii F.Hermann’nın Çatalca Subaşı-Akalan arasında yayılış gösteren endemik populasyonunun yetişme ve yaşama koşulları, bitki-toprak ilişkileri araştırılmış ve ortaya konmuştur. Bu çalışmanın amacı; bir İstanbul endemiği olan Centaurea hermannii’nin yetiştiği toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini, bitkinin yetiştiği bölgenin topografik ve biyoiklim özelliklerini, bitkinin çeşitli organlarındaki N, P ve K miktar ve yüzdelerini tespit edip korunması için öneriler geliştirmek ve sunmak, Çatalca Subaşı-Akalan civarında yayılış gösteren Centaurea hermannii türünün autekolojik özelliklerini tespit etmektir. Bitkinin yetiştiği toprağın pH tayini, toprağı suyla doygun hale getirip veya toprağı bir tuz çözeltisiyle belli oranlarda karıştırmak suretiyle hazırlamak ve bu şekilde hazırlanan toprakta oluşan hidrojen iyon aktivitesini standart elektrotlar ve pH metre yardımıyla potansiyometrik olarak yapılmıştır. Karbonat tayini, HCl ile Scheibler kalsimetresi ile, organik madde tayini, Modifiye Walkeley-Black Yöntemi-Yaş Yakma yöntemiyle (Total Azot Modifiye edilmiş Kjeldahl Metodu ile, Fosfor Olsen ve arkadaşları yöntemi ile) bulunmuştur. Bitki bünyesindeki Azot tayini, Yaş Yakma yöntemiyle; Na, P ve Ca, ICP ile ölçülmüş; K, Alev fotometresi ve Kjeldahl yöntemi ile ölçülerek analiz sonuçları bulunmuştur. Analizler sonucunda bitkinin yetiştiği toprağın % 34’ünün kum, % 34’ünün silt ve % 32’sinin kilden meydana geldiği tespit edilmiştir. P, % 0.0009, K % 0.046, Na % 0.002 olarak tespit edilmiştir. Bitki bünyesinde ise; N; kökte ve gövdede % 1.05, yaprakta % 2.93, P; kökte % 0.015, gövdede % 0.02,yaprakta % 0.034, Na; kökte % 0.026, gövdede % 0.025, yaprakta % 0.029, K; kökte % 1.46, gövdede % 2.58, yaprakta % 1.90, Ca; kökte ve yaprakta % 1.70, gövdede % 4.89 olarak tespit edilmiştir. Yukarıdaki değerler; ülkemizin bazı yörelerinde, diğer bazı bitkiler üzerinde yapılmış olan autekolojik çalışmalarda elde edilmiş olan değerlerle karşılaştırılmıştır.

AUTECOLOGICAL CHARACTERISTICS OF Centaurea hermannii F.Hermann (Asteraceae), AN ENDEMIC SPECIES FOR ISTANBUL This study, realized between 2007-2010, was done on Centaurea hermannii F. Hermann which is a member of Asteraceae family and an endemic species for Istanbul. Growing and living conditions and plant-soil relations of Centaurea hermannii population distributed only between Subaşı and Akalan in Çatalca of Istanbul, were investigated and revealed. The aims of this study are to find out of the physical and chemical properties of the soil, bioclimatic features of habitat of plant, N, P and K quantities and percentages in various organs of Centurea hermannii as being an Istanbul endemic; in addition, to determine ecological needs and autecological properties of this species. Determination of the soil pH where the plant grows was realized, in the soil with water saturated the soil or a salt solution with a certain amounts involved through preparation and thus prepared the soil in which the hydrogen ion activity of the standard electrodes and pH meters, with the help of potentiometric was carried out. The carbonate determination was realized by using of HCl and Scheibler Calcimeter. The organik matter determination with modified Walkeley –Black Wet Ashing method, total N with modified Kjeldahl method P with Olsen method were realized. The N determination in the plant body was realized by mean, of the Wet-Ashing method whilst Na, P and Ca were found out by using of ICP. Determination of K was realized by using of Flame- Photometer and Kjeldahl method. As a result the analyses of are as follows: the soil of plants grown soil of plants grown 34 % sand, 34 % silt and 32 % clay. P was determined as 0.0009 %, K as 0.046 %, Na as 0.002 %. Of as in plant body; N, 1.05 % in root and stem, 2.93 %; in the leaves, P 0.015 % in root, 0.02 % in the stem, 0.034 % in leaves, Na; 0.026 % in root, 0.025 % in the stem, 0.029 % in leaves, K, 1.46 % in roots, 2.58 % in the stem, 1.90 % in leaves, Ca, 1.70 % in roots and leaves, and 4.89 % in the stem. The values above were compared with the values obtained other autecological that realized some other plants distributed some region in our country.
Keywords: Biyoloji