Kolon ve rektum kanseri hastalarında serum resistin ve visfatin düzeyleri prognostik belirteç veya tümör belirteci olabilir mi? - Dindar, Duygu Altınok (My University, 2014)
Bu çalışmada kolon ve rektum kanseri hastalarında güvenilir ve kolay ölçülebilir, evrelendirmede yol gösterici bir parametre olarak visfatin resistin'in önemi araştırılmıştır. Ameliyat olmamış, ilaç ve ışın tedavisi almamış, 147 kolon ve rektum kanseri tanılı hasta ile sosyodemografik ve vücut kitle indeksleri (VKİ) açısından benzer özellikler taşıyan 66 sağlıklı gönüllü kişinin verileri kullanılmıştır. Hastalardan kan örneği ameliyat öncesinde; sağlıklı gönüllülerden ise 8 saatlik açlık sonrası sabah saat 08:00-10:00 aralığında alınmış ve serumları ayrılarak derin dondurucuda saklanmıştır daha sonra serum visfatin ve resistin seviyeleri ölçülmüştür. Serum visfatin ve resistin düzeyleri ölçümü yapılacak olan kişilerde aynı zamanda bu adipisitokinlerin düzeyini etkilediği için serum glikoz ve crp ölçümleri de yapılmıştır. Araştırma sonucunda serum visfatin seviyelerinin ciddi oranda ölçülebilir düzeylerin altında olması nedeniyle hasta ve kontrol gruplarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı sonucuna varılmıştır. Serum resistin ölçümlerinde ise kolorektal hasta grubunda sağlıklı gönüllülere göre ciddi bir artış izlenmiş ve istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. (p< 0,0001) Alt grup incelemelerinde özellikle rektum kanseri hastalarında kolon kanseri hastalarına göre istatistiksel olarak artmış resisitin seviyeleri görülmüştür. Tümör evresi ve lenf nodu ile resistin seviyeleri arasındaki ilişkiye bakıldığında tümör evresi ile istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon izlenmemekle birlikte, lenf nodu pozitif olan kolon kanserli hastalarda istatistiksel olarak anlamlı biçimde resistin seviyelerinin arttığı görülmüştür.(p:0,008). Aynı zamanda hasta grubu içinde yer alan metastatik hastalığa sahip olanlar da kendi grupları içinde değerlendirilmiş ancak serum resistin düzeylerinin tümörün metastatik özelliğiyle korelasyonu olmadığı görülmüştür. Sonuç olarak serum visfatin seviyesi biyobelirteç olarak kullanılabilir bir faktör olmamasına karşın resistin seviyesi ölçümleri, VKİ obezite sınırlarında olmayan, diyabetik ve metabolik sendrom tanıları olmayan hastalarda adipoz dokudan bağımsız olarak kanser ile ilişkilendirildiğinde, kolorektal kanserde bir biyobelirteç olarak anlamlı sonuç verdiği tespit edilmiştir. . Kolon ca, rektum ca ,visfatin, resistin vi

This study focused on the importance of visfatin and resistin as reliable, easily measured and guiding markers for staging of colon and rectum carcinoma. One hundred forty seven patients who had not recieved any treatment (chemotherapy, radiotherapy or surgery) and their sixty six healthy sociodemograpic and body mass index matched subjects were included in this study. Blood samples were collected between 08:00 and 10:00 preoperatively from patients, and after 8 hours of fasting from healthy subjects. Samples were centrifuged and the serum samples were stored to study visfatin and resistin. Serum glucose and C-reactive peptide levels were also measured since they may affect levels of these adipocytokines. Serum visfatin levels were found to be significantly lower than measurable levels for both control and study groups, it was concluded that there were no significant differences between groups. Serum resistin levels were significantly higher in colorectal group. Subgroup analysis revealed increased resistin levels in rectum group when compared with colon group. There was no significant correlation between serum resistin levels and disease stage, however patiens with colon carcinoma with lymph node positivity had higher resistin levels. Patients with metastatic disease were analysed within their subgroups, there were no significant correlations between serum resistin levels and metastatic disease. Although serum visfatin level is not a reliable biomarker, serum resistin level were accepted as a biomarker for colorectal carcinoma independant from adipose tissue for patients whose body mass indexes were below obesity levels and whom did not have diabetes or metabolic syndrome. Key Words: Colon ca, rectum ca, visfatin, resistin
Keywords: Cerrahi; Kanser; Kolon Hastalıkları; Rektum Hastalıkları; Sindirim Sistemi Tümörleri; Tıp Bilimler