Sosyal sorumluluk kavramının tarihsel gelişimi ve işletmelerin halkla ilişkiler etkinliklerinde sosyal sorumluluğun önemi - Eşmen, Özge (My University, 2005)
1980'li yıllardan sonra daha yoğun olarak hissettiğimiz küreselleşme süreciyle beraber dünya yeni bir evreye girmiştir. Ülkeler arasındaki uzaklıkların öneminin kalmadığı ve işletmelerin birbirine benzer mal ve hizmetleri ürettikleri bu dönemde tüketicilere ulaşmak için yeni yöntemler gerekmektedir. Bu noktada karşımıza çıkan kavram işletmelerin sosyal sorumluluğudur. Bu yeni dönemde işletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri için içinde bulundukları toplumun ihtiyaçlarını dikkate almaları ve bu ihtiyaçlara göre faaliyetlerini yön vermeleri gerekmektedir. Bu gerçekten hareketle çalışmamızda öncelikli olarak sosyal sorumluluk kavramının tarihsel gelişimini incelenmiştir. Daha sonra ise işletmelerin sorumluluk alanlarıyla ilişkileri incelenerek halkla ilişkilerin gerekliliği ve halkla ilişkiler etkinliklerinde sosyal sorumluluğun önemi vurgulanmıştır. Günümüzde gerçek anlamda sosyal sorumluluk bilincini içselleştirmeyi başaran firmalar, toplum içinde farklı bir yere sahiptirler. The World get into a new term with globalism which we experience more intensively after 1980's. The distances between countries lost its importance ,and the companies started to produce similar capitals and services leading them to find new methods to reach their clients. The concept which appears at this point is social responsibility of the companies. Through this new term, companies should care society's needs and make their decisions according to them. Therefore,in this study, the history of social responsibility concept was examined with priority. By examining the communication between the companies and their environments, necessity of public relations and the importance of social responsibility in public relations practices were stressed. Nowadays, the companies which succeed to imply social responsibility concept has a special place for the societies.
Keywords: Halkla ilişkiler; Halkla İlişkiler