Türkiye’ de 1980 sonrasında iç borçlanma politikaları ve bankacılık kesimi - Sayım, Ferhat (My University, 2000)
* Bu çalışma üç bölüme ayrılmış birinci bölümde kamu kesimi finansman açıklarını kapama yöntemleri, iç borçlanmanın tercih sebepleri, iç borçlanma yapılan kesimlere göre iç borçlanmanın makro ekonomik etkileri sunulmuş, iç borç enstrümanları ve bu enstrümanların satış yöntemleri teorik bazda Türkiye örneğine girmeden incelenmiştir. İkinci bölümde özellikle 1980-2000 arası Türkiye'de borçlanma verileri ve politikaları incelenmiş, 20 yıllık süreç 4 döneme ayrılarak para politikaları incelenmiştir. Üçüncü bölümde Türk bankacılığının gelişim seyri ve 1999 yıl sonu itibariyle geldiği nokta rakamlarla ortaya konmuş, bankacılık kesiminin devlet iç borçlanmasındaki rolü, krediler toplamı ,menkul değerler cüzdanı toplamı, devlet iç borçlanma senetleri toplamlarının sektör, sektörel alt gruplar ile menkul değerler cüzdanı toplamı içinde devlet iç borçlanma senetleri büyüklüğüne göre ilk onbeş banka ve aktifi büyüklüğüne göre ilk on banka açısından aktif toplamlarına oranları üç ayrı analiz çalışmasıyla incelenmiş, çıkan sonuçlar değerlendirilmiştir. Ayrıca bu bölümde İç Borçlanma Politikası- Bankacılık Kesimi ilişkisinin siyasal boyutlarına ve 1999 yılında uygulamaya konulan mali uyum ve istikrar programıyla alakalı verilere değinilmiştir. Genel değerlendirme ve sonuç bölümünde ise çalışmanın bir değerlendirmesi yapılmış; normalde geçici bir gelir kaynağı olan iç borçlanmanın Türkiye'de yanlış uygulanarak 1999 yılında vergi gelirlerinin 1.6 katına çıktığı vurgulanmış, bu noktada Türkiye'nin vergi toplamada da yetersiz olduğu, sebepleriyle ortaya konmuştur. Ayrıca yanlış iç borçlanma politikasının bir ürünü olarak oluşan crowding out effectin ortaya çıkış süreci gösterilmiş; iç borçlanmada bankaların oynadığı rol vurgulanmış, bu rolün reel ekonomi üzerindeki etkileri ve bankacılık sektörünün sağlam temellere oturtulamamasındaki payına değinilmiş, kamu bankalarının da içinde bulunduğu durum vurgulanarak özelleştirme gereğine dair sebepler belirtilmiştir.

* This study is consisting of three chapters. In the first chapter, the methods of paying public budget deficit, why the internal borrowing policy is preferred and the macroeconomic effects of the internal debt policy were examined. The instruments of internal debt and selling medhods of these instruments were examined theoretically without Turkey case. In the second chapter, especially borrowing data and policies period of 1980-2000 were studied. Monetary policies belong to 20 years period were studied in the bases of four separate eras. In the third chapter, development of Turkish banking sector and the position of this sector at the end of 1999 were explained by using data. The role of banking sector on government internal borrowing was explained with three analyses on total internal debt bonds, total credits, stock and bonds rate in total active for banking sector and the results of these analyses were evaluated. The political dimension of the relations between internal loan policy and banking sector and data of stand-by agreement with IMF in 1999 were explained. In the last chapter, this study was evaluated. Internal borrowing policy, which is normally used as a temporary source of finance, was misapplied in Turkey, this caused 1,6 times increase in tax revenue. At that point, incapability of Turkey in collecting tax explained with reasons. In addition, as a result of wrong internal debt policy, the process of crowding out effect was clarified. The role of banking sector on internal borrowing was emphasized and the effects of this role on economy and inefficient structural base of banking system were also discussed. The situation of public banks and necessity of privatization of them were emphasized.
Keywords: Banka ve bankacılık; BANKALAR VE BANKACILIK; Borçlanma; Ekonomi; Finansman ekonomisi