Direkt ve endirekt yönteme göre TMS 7 nakit akış tabloları standardının incelenmesi - Kalaağası, Özlem (My University, 2016)
Nakit akım tabloları aracılığı ile firmaların büyüme eğilimleri, dönem içersinde fonları nerelerden sağladıkları ve bu fonlarla ne tür harcama yaptıkları gözlemlenir. Nakit akım tablolarından işletmelerin likiditeleri hakkında bilgi alma olanağı, diğer mali tablolardan daha fazladır. Bunun nedeni nakit akım tablosunun diğer mali tablolar gibi tahakkuk esasına göre değil, nakit esasına dayanmasıdır.Günümüzde gelişen piyasalarla birlikte yatırımcıların ve diğer bilgi kullanıcılarının mali tabloların güvenilirliğini konusunda hassasiyetleri üst düzeye taşınmıştır. Buna paralel olarak ortaya çıkan muhasebe standartları AB üyesi ülkeler başta olmak üzere birçok ülke tarafından kabul görmüştür. AB üyeliği için sırada bekleyen ülkemizde de ilgili gelişmelere bağlı olarak birçok adım atılmıştır. Bu adımlardan ilki Ocak 1993’de Türkiye Muhasebeciler Odaları Birliği [TÜRMOB] tarafından Türkiye Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu [TMUDESK] kurulmuştur. Kurul, 1996 yılında “3 No’lu Nakit Akış Tablosu” standardı yayınlamıştır. Akabinde SPK, 15.11.2003 Tarih ve 25290 Sayılı Resmi Gazete’de Seri XI, No:25, “Sermaye Piyasasında Muhasebe Standartları Hakkında Tebliğ” yayınlanmıştır. Bu tebliğin 4. Kısmında “nakit akış tablosu düzenleme esasları“ belirtilmiştir. Adı geçen Tebliğ [25.Nolu], 01.01.2005 tarihinden itibaren hisse senetleri borsada işlem gören şirketler başta olmak üzere tebliğ’de bahsedilen ve belli haddi aşan [Belli had: aktif toplamı, net satış hâsılatı ve çalışan sayısı ölçütleri] işletmelerce uygulanması Nakit Akış Tablosu düzenlenmesi zorunlu tutulmuştur. İlgili çalışmanın amacı, “TMS 7 Nakit Akışları Standardı”nın çok yönlü olarak incelenmesi ve ilgili standart kapsamında uygulanan direkt ve endirekt yöntemlerinin araştırılmasıdır. Nakit, Nakit Akışı, Türkiye Muhasebe Standartları 7.

Where firms provide their funds during term, what kind of expenses they make with these funds and growth trends of firms have been observed through cash flow tables. Possibility of getting information from cash flow tables is more than the other financial tables. This is because cash flow table depends on cash basis, not on accrual basis as in the other financial tables. Today, sensitiveness of invertors and other information user to reliability of financial tables are carried at a higher level with developing market. Accounting standards occurred in parallel with this, are accepted by many countries, EU member countries in particular. In our country awaiting its turn for EU membership, many step have been taken depending upon relevant developments.First one of these steps is that Turkish Accounting and Auditing Standards Board [TMUDESK] was founded in January of 1993 by the Union of Turkish Accountants Chambers [TÜRMOB]. The Board published the standard of “Cash Flow Table No:3” in 1996. Soon after, SPK published “Notification Regarding Accounting Standards in Capital Market” in official gazette serial: XI, No:25 dated 15.11.2003 and numbered 25290. “Regulating Principles of Cash Flow Table” is defined in 4th Section of this notification. According to above-mentioned Notification [No:25], it is obligatory to regulate a Cash Flow Table for enterprises overstepping a certain limit [Certain limit: criterions of total assets, net selling receipt and employee number] and companies mentioned in notification especially whose share certificates are dealt in market as the date of 01.01.2015. The purpose of relevant study is to examine multi-dimensionally the “TAS 7 Cash Flow Standard” and to investigate the direct and indirect methods applied in scope of relevant standards. Key Words : Cash, Cash Flow, Turkish Accounting Standards 7, TAS 7, Cash Flow Statements, Accounting Standards.
Keywords: Muhasebe; Muhasebe Standartları; Türkiye; Yönetim