Vankomisin içeren fukoidan-kitozan temelli nanopartikül formülasyonlarının hazırlanması ve in vitro karakterizasyonu - Yünkül, Furkan (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, vankomisin içeren kitozan/ fukoidan nanopartikül formülasyonları geliştirmek ve kitozan, fukoidan ve vankomisin miktarlarının, karıştırma hızının ve pH’nın nanopartikül sistemi üzerine etkilerini araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Vankomisin içeren kitozan/ fukoidan nanopartiküller polielektrolit kompleksleşme yöntemiyle hazırlandı. Elde edilen nanopartiküllerin morfolojik özellikleri, enkapsülasyon etkinliği ve in vitro ilaç salım profilleri incelendi.Bulgular: Kitozan/ fukoidan nanopartiküller %43,5 ile %67,9 arasında değişen verimlerle hazırlanmıştır. Nanopartiküllerde vankomisin enkapsülasyon etkinliği %24,12 ile %96,84 arasında değişmiştir. Hazırlanan formülasyonlar için partikül boyutu değerlerinin 23,3 ± 2,7 nm ile 432,9 ±24,0 nm arasında olduğu ve zeta potansiyeli değerlerinin ise genel olarak negatif olduğu bulunmuştur. In vitro ilaç salım çalışmalarında hazırlanan tüm nanopartiküllerden vankomisin salımının 30 dakika sonunda tamamlandığı ve vankomisin salımının patlama etkisi gösterdiği belirlenmiştir.Sonuç: Yüksek vankomisin enkapsülasyon etkinliği ile vankomisin yüklü kitozan-fukoidan nanopartiküller hazırlanmıştır ve bu nanopartiküllerden vankomisin salımının hızlı salım profili sergilediği gösterilmiştir.

Aim: The aim of this study is to develop chitosan/ fucoidan nanoparticles containing vancomycin and investigate the effects of chitosan, fucoidan and vancomycin amounts, mixing rate and pH on nanoparticles system.Material and Method: Chitosan/ fucoidan nanoparticles containing vancomycin were prepared by using polyelectrolyte complexation method. Morphological properties, encapsulation efficiency, and in vitro drug release profiles of the prepared nanoparticles were investigated.Results: Chitosan/ fucoidan nanoparticles were prepared with yields varying between 43,5% and 67,9%. Encapsulation efficieny of vancomycin in nanoparticles varied between 24,12% and 96,84%. It was founda that particle size values for formulations prepared were between 23,3 ± 2,7 nm and 432,9 ±24,0 nm and zeta potantial values were generally negative. In in vitro drug release studies, it was determined that release of vancomycin from nanoparticles completed after 30 minutes and vancomycin release from nanoparticles exhibited burst effect.Conclusion: It has been shown that vancomycin loaded nanoparticles consisting of chitosan and fucoidan with high vancomycin encapsulation efficiency were prepared and vancomycin release from these nanoparticles exhibited immediate release profile.
Keywords: Biotechnology; Biyoteknoloji; Chitosan; Drug delivery system; Farmasötik çalışmalar; Fucoidan; Fukoidan; İlaç taşıyıcı sistem; Kitozan; Nanopartikül; Pharmaceutical aids; Vancomycin; Vankomisin Nanoparticle