TMS 12 gelir vergileri standardı çerçevesinde ertelenmiş vergi ve Türkiye uygulaması - Taşdemir, Hüseyin (My University, 2015)
Muhasebe ilkeleri ve vergi mevzuatı arasındaki farklılıklardan dolayı iki farklı kar kavramı ortaya çıkmaktadır. Bunlardan biri muhasebe ilke ve kurallarına göre hesaplanan ticari kar, diğeri ise vergi kanunlarındaki ilke ve esaslara göre üzerinden vergi hesaplanan mali kardır. Ticari kar ve mali kar arasında oluşan farklar geçici bir özelliğe sahip ise, ilgili dönem bilançosunda ertelenmiş vergi olarak raporlanır. TMS 12 gelir vergileri standardı söz konusu bu farkları açıklamaktadır. Bu çalışmanın amacı TMS 12 gelir vergileri standardı çerçevesinde ertelenmiş vergiyi incelemektir. Çalışmada geçici farklar ve ertelenmiş vergi kavramları standart hükümleri doğrultusunda ele alınmaktadır. Vergi, TMS 12 Gelir Vergileri Standardı, Ertelenmiş Vergi

Due to incompatibility between accounting principles and tax legislation, there appear two different profits. One of them is accounting profit which is figured out according to the accounting principles. The other one is taxable profit is figured out according to the principles in tax laws. If the difference between accounting profit and taxable profit is temporary, it is reported as deferred tax in balance sheet. TMS 12 Income Taxes Standards explain the differences mentioned. The aim of the study is to examine deferred tax according to TMS 12 Income Taxes Standards and to explain how these standards are applied. In the study, temporary differences and deferred tax are dealt in the light of standard statements. Tax, TMS 12 Income Taxes Standards, Deferred Tax
Keywords: Ertelenmiş Vergi; Mali Tablolar-- Standartlar; Muhasebe; Standartlar; TMS 12 Gelir Vergileri Standardı; Türkiye; Vergi