Strateji sürecinin planlılık düzeyi, liderlik stilleri ve çevresel koşulların örgütsel uyumlanma üzerindeki etkisi: İSO’ya bağlı işletmeler üzerinde bir araştırma - Özdemirci, Ata (My University, 2010)
STRATEJİ SÜRECİNİN PLANLILIK DÜZEYİ, LİDERLİK STİLLERİ VE ÇEVRESEL KOŞULLARIN ÖRGÜTSEL UYUMLANMA ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ISO’YA BAĞLI İŞLETMELER ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Bu çalışma, stratejik yönetim ve örgütsel uyumlanma alanında yapılmış nicel bir araştırma ve model testidir. Örgütsel uyumlanma, genel olarak bir örgütün yapı, strateji ve kültürünün arzulanan hedeflere ulaşma sürecinde birbirleriyle uyum ve işbirliği içinde olması anlamına gelmektedir. Bu, o kadar ince bir noktadır ki, içinde esnekliği, kolektivizmi, inisiyatif kullanmayı, örgüte bağlılığı, işe bağlılığı, müşteri odaklılığı, bilgi teknolojilerinin etkin kullanımını, süreçlerin yeniden organize edilmesini, sürekli gelişmeyi ve “ruh sağlığı yerinde örgütleri” barındırır. Bu araştırmada odaklanılan konu; örgütsel uyumlanma ve örgütsel uyumlanmayı etkileyen faktörlerdir. Bu faktörler; strateji oluşum sürecinde lider tipleri, çevresel koşullar ve strateji oluşum sürecinin planlılık derecesidir. Örgütsel uyumlanma ile ilgili yapılan ve önemli dergilerde yayımlanan araştırmalar, bu olgunun performans, değişim başarısı ve bilgi teknolojilerinin verimliliği üzerindeki olumlu etkisini açıkça –ve defalarca- ortaya koymuştur. Yani, bir işletmenin yüksek bir uyumlanmaya sahip olması, hem o işletmenin yüksek bir performansa sahip olmasını, hem de yeni teknolojilere ve çevresel baskıların zorunlu kıldığı kritik değişimlere daha iyi adapte olmasını sağlamaktadır. Peki, uyumlanmanın yüksek olmasını hangi faktörler belirlemektedir? İşte literatür bu konuda çok daha az çalışma barındırmaktadır. Araştırmada, örgütsel uyumlanmayı hangi faktörlerin ne yönde etkilediğinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Yani mesele, uygulanan liderlik tipinin, çevresel koşulların ve strateji oluşum sürecinin planlılık düzeyinin örgütsel uyumlanmayı ne yönde ve hangi şiddette etkilediğidir. Araştırmada bu soruya yanıt aranmıştır. Bu araştırma, yerli yazında örgütsel uyumlanma ve örgütsel uyumlanmayı oluşturan faktörler alanında yapılmış ilk çalışmalardan biridir. Araştırma sonucunda ortaya konulan bulguların ve modelin stratejik yönetim yazınına katkıda bulunması hedeflenmektedir.

THE EFFECT OF STRATEGY FORMATION PATTERN, LEADERSHIP STYLES AND ENVIRONMENTAL CONDITIONS ON ORGANIZATIONAL ALIGNMENT: A RESEARCH ON THE ENTERPRISES OF ISTANBUL CHAMBER OF INDUSTRY This study is a quantitative research and model test in the strategic management and organizational alignment area. Organizational alignment is the harmony and collaboration of structure, strategy and culture during the process of reaching goals. This is a so sensitive point that it includes flexibility, collectivity, taking initiatives, organization commitment, job commitment, customer focused look, effective use of information technologies, reorganizing the processes, continuous development and mental healthy organizations. The issue focused in this research is organizational alignment and the factors that effects organizational alignment. These factors are leadership types in strategy process, environmental conditions and emergent to planned strategy process. The research that focuses organizational alignment in social science citation index have proved the effect of organizational alignment on firm performance, success of change and effectiveness of information technologies again and again. This means that the firms that have high organizational alignment have high performance and high adaptation for new technologies and critical changes forced by environment. But which factors determines high organizational alignment? The literature has very few researches about this issue. In this research, the aim is finding the direction and the strength of factors that effect organizational alignment. This means that, the problem is finding the impact of leadership types in strategy process, environmental conditions and emergent to planned strategy process on organizational alignment. This is the basic question of the research. This is one of the first researches on the area of organizational alignment and the factors that effects organizational alignment in local literature. The aim is making a contribution to strategic management literature with the findings and the model of the research.
Keywords: Liderlik; Örgütsel Davranış; Stratejik Planlama