İshalli olgularda enterik patojen dağılımı ve bu dağılımda cryptosporidium parvum ve cyclospora cayetanensis’ in yeri - Arslan, Levent (My University, 2001)
Çalışmamızda, Marmara Üniversitesi Hastanesi ve Sultançiftliği Sağlık Ocağı'na ishal şikayeti ile başvuran 190 hastanın dışkı örnekleri, sıklıkla rastlanan enteropatojenler (Salmonella spp., Shigella spp., Enterohemorajik E.coli, Rotavirüs, Adenovirüs, Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium parvum, Cyclospora cayetanensis, diğer protozoa ve helmintler) yönünden incelenmiş olup, hastaların %50,5'inde, araştırılan enteropatojenlerden en az birisi saptanmıştır. En sıklıkla saptanan enteropatojenler arasında ilk üç sırayı C.parvum (%15.3), E.histolytica (%13.2) ve G.lamblia (%10.5) almakta olup, bunları Rotavirüs (%10,5), Adenovirüs (%7), S.sonnei (%6,3) ve T.saginata (%0.5) izlemektedir. Enteropatojenlerin dağılımı, yaş grubu bazında belirgin değişiklik göstermekte olup, 0-3 yaş grubunda Rotavirüs (%33.3) ve C.parvum (%28.6); 4-12 yaş grubunda G.lamblia (%20.3); 13-55 yaş grubunda E.histolytica (%30.3); 56-81 yaş grubunda ise C.parvum (%29.2) en sıklıkla saptanan enteropatojenler olmuştur. Antibiyotik kullanım öyküsü olan 28 hastada araştırılan C.difficile toksini ise hastaların %7.1'inde saptanmıştır. Bu çalışma bölgemizde ishalle seyreden hastalıklarda, bulaşında özellikle suyun önemli rol oynadığı enteropatojenlerin (G.lamblia, E.histolytica), genç erişkin ve/ veya erişkin yaş grubunda yüksek oranda etken olduğuna işaret etmektedir. Çalışmamızın bir diğer sonucu ise bu klasik enteropatojenlere ek olarak C.parvum'un da özellikle küçük (0-3) ve ileri (56-81) yaş grubunda azımsanmayacak oranlarda saptanmış olmasıdır.

In our study, the stool samples of 190 diarrheal patients admitted to Marmara University Hospital and Sultançiftliği Health Care Center were investigated for commonly encountered enteropathogens (Salmonella spp., Shigella spp., Enterohemorrhagic E.coli, Rotavirus, Adenovirus, Giarda lamblia, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium parvum, Cyclospora cayetanensis, helminths and other protozoa). At least one of the investigated enteropathogens was found in 50,5% of the patients. Among the most commonly encountered pathogens Cryptosporidium parvum was the first (15.3%) in order followed by E.histolytica (13.2%), G.lamblia (10.5%), Rotavirus (10,5%), Adenovirus (7%), S.sonnei (6,3%) and T.saginata (0.5%). The prevalance of these enteropathogens showed significant alterations on the basis of each age group. Rotavirus (33.3%) and C.parvum (28.6%) were the most commonly found enteropathogens in the children between 0 and 3 years of age. Giardia lamblia (20,3 %) and E.histolytica (30,3 %) were the first in order in the following age groups (4-12 and 13-55) respectively, whereas C.parvum was the first (29,2%) after 56 years of age. Among 28 patients who had antibiotic usage history, C. difficile toxin A/ B was determined in 7.1 percentage. One of the most significant result of this study is the high prevalence of the water-borne enteropathogens (G.lamblia, E.histolytica) particularly in young adults and/ or adults. In addition to these traditional enteropathogens, our study also showed that C. parvum was also in significant rates particularly in both small and oldest age groups.
Keywords: Mikrobiyoloji