Hastanelerde kurumsallaşma açısından kayırmacılığın işe adanmışlık ve işe yabancılaşma üzerindeki etkisi - Gülsever, Fikri (My University, 2016)
Hastanelerde Kurumsallaşma Açısından Kayırmacılığın İşe Adanmışlık ve İşe Yabancılaşma Üzerindeki Etkisi Amaç: Bu çalışmada Van ilinde faaliyet gösteren özel hastanelerde; kurumsallaşma açısından kayırmacılığın işe adanmışlık ve işe yabancılaşma üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Çalışma Van ilinde faaliyet gösteren 2 özel hastaneden Ocak 2015-Şubat 2015 tarihleri arasında, araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 291 hastane çalışanı ile gerçekleştirilmiştir. Veriler anket yöntemiyle, yüz yüze görüşme yapılarak toplanmıştır. Ayrıca ölçeklerde kalitatif sınıflamam olmaması nedeniyle kurumsallaşma durumunu belirlemek amacıyla, derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Veriler elektronik ortama aktarılarak SPSS 11.5 istatistik paket programında analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılıma uygunlukları histogramların çizilmesi, merkezi ve yaygınlık ölçütlerinin incelenmesi One-Sample Kolmogorow-Smirnow testi ile sınanmış, normal dağılıma uygun olduğu belirlenmiştir. Analiz ve değerlendirmelerde sıklık tabloları, merkezi ve yaygınlık ölçütleri ile bağımsız gruplarda t testi ve Pearson korelasyon testi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi olarak 0,05 alınmıştır. Bulgu ve Sonuçlar: Araştırma sonucunda, kurumsallık durumuna göre hastaneler arasında kayırmacılık düzeyi farklılık göstermemiştir (p>,05). Hem kurumsal hem de kurumsal olmayan hastane kayırmacılık ile işe yabancılaşma arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı ilişki saptanmıştır (p<0,05). Kurumsal hastanede kayırmacılık ile işe adanmışlık arasında pozitif yönde çok zayıf, kurumsal olmayan hastanede ise negatif yönde zayıf ilişki ortaya çıkmıştır (p<0,05). Hastane Yönetimi, İşe Adanmışlık, Kurumsallaşma, Kayırmacılık, Yabancılaşma

Effects of favoring on dedication to work and estrangement to work in terms of institutionalisation Research’s aim: Study, which ise done at the private hospitals in Van, it is aimed to show effects of favoring on dedication to work or alienation to work in terms of institutionalisation. Material and Method: The research and the research was done at two private hospitals in city of Van between January, 2015 and February,2015 with the attendance of 291 hospital workers who were volunteers. The data was collected face to face with the workers by survey. The data was analized at electronic environment SPSS 11.5 statistics programme. The suitability of data, drawing histogram,examination of cenral and common criterias were tested by One-Sample Kolmogorow-Smirnow test and they were seen to be suitable for common creterias. At analysis and assessment stages;frequency charts,medium and prevalence criteria and at independent groups T test and Person correlation tests were used Statistical significance level was considered as 0.05. Findings and Results: As a result of the research, favoring differed according institutionalisation (p>0,05). Both at institutionalised, non- institutionalised hospitals it was realized that there was positive,medium and meaningful relation and dedication to work or estrangement work (p<0,05). At institutionalised hospitals there was a very weak,but positive and at the non- institutionalised hospitals there was weak and negative tie between favoring and dadication to work (p<0,05). Key words: Hospital management, dedication to work, institutionalisation, nepotism, work alienation.
Keywords: Çalışanlar; Hastane; Hastaneler; Kurumsallaşma; Psikolojik yönler; Sağlık; Türkiye; Yönetim