An analysis of the concept of governance in the framework of European Union - Korkmaz, Gülcan (My University, 2006)
Günümüz dünyasında yönetim sistemleri hızla değişime uğramakta. Özellikle demokratikleşme ve sürdürülebilir kalkınma prensiplerini uygulamakta kararlılık gösteren ülkeler temsili demokrasiden katılımcı demokrasiye doğru geçişte oldukça somut adımlar atıyor. Yönetim olgusunun yerini giderek yönetişim anlayışı alıyor. Şüphesiz ki Avrupa Birliği de bu değişimden payına düşeni almakta. Son derece karmaşık bir yapının işleyişini sağlamanın zorluklarını her alanda yaşayan Avrupa Birliği için yönetişim yeni ve zorlu bir rakip olarak kendini gösteriyor. Bu tez çalışması, yönetişim kavramı ve yönetişimin Avrupa Birliği’ne etkilerini incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Bir yandan yönetişim kavramının farklı tanımlarından hareketle, özellikle bu kavramı uluslararası gündeme taşıyan Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletlerin yönetişime bakış açısı yansıtılırken, öte yandan da Avrupa Birliği’nde yönetişim anlayışı, atılan adımlar ve geleceğe yönelik öngörüler, Birlik’in bu konuda yerel yönetişim boyutuna vermesi gereken önemin de üzerinde durularak incelenmiştir. Governing systems of today’s world are going under a rapid transformation. Especially nation-states which show determination for following principles such as democratization and sustainable development, take solid steps towards participatory democracy. The concept of government slowly leaves its throne to the idea of governance. Without a doubt, European Union gets ist share from these developments. As a supranational organization carrying the burden of having a complex and delicate system, governance appears as new challenge for EU. The aim of this thesis is to analyze governance as a concept and its impact on European Union. One focus point is the different definitions of governance and the way it is perceived by World Bank and UN, which have been effective in carrying the concept into the global agenda. As an other discussion point, the perception of governance in EU, the steps that are taken and the future of European Governance are analyzed; emphasizing the importance of local governance in EU
Keywords: Yönetişim_Avrupa Birliği