Workplace based mental health promotion programs: a systematic review - ŞİŞMAN, FATMA NEVİN (My University, 2021)
Amaç: Bu çalışmada iş yeri temelli ruh sağlığını geliştirme programlarını içeren randomize kontrollü çalışmaların sonuçlarını incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Eylül- Kasım 2019 tarihinde, ‘mental health’, ‘randomised controlled trial’ anahtar kelimelerle ‘ Pubmed’, ‘CINAHL Complete’, ‘ScienceDirect’, ‘Scopus’ veri tabanları taranmıştır. 2014-2019 yıllarında yapılan, yayın dili İngilizce olan, tam metine ulaşılan, iş yeri temelli randomize kontrollü ruh sağlığını geliştirme programları incelenmiştir. Bulgular: İncelenen 18 randomize kontrollü çalışmaların örneklem sayıları 50- 1193 arasında değişmektedir. Çalışma sonunda; web tabanlı farkındalığa dayalı stres yönetimi programı ve stres yönetimi eğitiminin stres yönetiminde etkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca Yoga programının iş stresinde etkili olduğu; bilişsel davranışçı terapi seansı ve web tabanlı davranışçı tedavi ödevinin bilişsel esnekliği arttırmada etkili olduğu; iş odaklı bilişsel davranışçı terapi ve ruh sağlığı programının ise anksiyete, stres ve depresyonda etkili olduğu bulunmuştur. Katılımcıların müdahale gruplarına rastgele atanması yönünden 18 çalışma; katılımcıları çalışma gruplarına dağıtan kişinin katılımcıların hangi tedaviyi aldığından haberinin olup olmaması yönünden yedi çalışma; çalışmanın başlangıcında müdahale ve kontrol gruplarının temel özelliklerinin benzer olup olmaması durumundan 11 çalışma düşük riske sahiptir. Sonuç: İş yerlerinde uygulanan ruh sağlığını geliştirme programları stres, anksiyete, iş tükenmişliği, bilişsel esneklik değişkenlerinde olumlu etki sağlamıştır ancak kanıt düzeyi yüksek çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Objective: In this study, it was aimed to examine the results of randomized controlled studies including workplace-based mental health promotion programs. Material and Method: In September-November 2019, 'Pubmed', 'CINAHL Complete', 'ScienceDirect', 'Scopus' databases were searched with the keywords 'mental health', 'randomised controlled trial'. Workplace-based randomized controlled mental health promotion programs conducted in 2014-2019, with English in the publication language and access to the full text, were examined. Results: The sample numbers of the 18 randomized controlled studies examined ranged from 50 to 1193. At the end of the study; It has been found that web-based mindfulness-based stress management program and stress management training are effective in stress management. In addition, the Yoga program is effective in work stress; cognitive behavioral therapy session and web-based behavioral therapy assignment are effective in increasing cognitive flexibility; workoriented cognitive behavioral therapy and mental health program were found to be effective in anxiety, stress and depression. 18 studies in terms of random assignment of participants to intervention groups; seven studies in terms of whether the person who distributed the participants to the study groups knew which treatment the participants received; 11 studies were found to have a low risk of whether or not the baseline characteristics of the intervention and control groups were similar at the start of the study. Conclusion: Mental health promotion programs implemented in workplaces have positive effects on stress, anxiety, job burnout, and cognitive flexibility variables, but studies with a high level of evidence are needed.
Keywords: İş yeri; ruh sağlığı; çalışan sağlığı; Workplace; mental health; Employee health