Elektronik dergi yayıncılığı - Akyürek, Buket (My University, 2019)
Bu tez, geleneksel yayıncılıktan elektronik yayıncılığa geçişin kitap ve dergi yayıncılıkalanlarının kullanımı, bu yayınların ilk örnekleri ile birlikte kullanımları açıklanarak, dergininkullanım alanının ne olduğu ve zaman içerisinde geçirdiği değişimler açıklanmıştır. Diğeryandan gelişen internet teknolojisi ile birlikte günümüzde çok fazla kullanılan yeni medyaaraçları ile zaman içerisinde geleneksel yayın olan derginin, dönüşerek elektronik dergiformunda yayınlanması tarih süresince hangi aşamalardan geçtiği, kullanım alanları veformatları üzerinde durularak son geldiği nokta açıklanmıştır.Zaman içerisinde geleneksel yayın olarak adlandırılan kitap, dergi yayıncılığı dönüşerekelektronik form halini almıştır. Ancak elektronik kitap ve dergi, yayıncılar tarafından belli birdönem çok desteklenmemiş olsa da günümüzde yayıncıların bakış açıları değişmiştir.Geleneksel yayıncılık alanlarındaki tırajların düşmesi yayınların mecra değiştirmesi,okuyucu ve araştırmacıların yeni medya araçlarını çok kullanması sebebiyle elektronikdergiler kaçınılmaz olmuştur. Buna karşın elektronik yayın formunda çıkan dergilerinformatları ve tasarımlarında kullanılan pek çok program ve çevrimiçi hizmet bulunmaktadır.Bu çalışma elektronik dergilerin okuyucunun kullanımına yönelik hazırlanması gerekliliğiniortaya çıkarmayı amaçlamaktadır.

In this thesis, usage of book and magazines publishing areas, passing from traditionalpublishing to electronic publishing and first samples of these publication were expressed.Also usage areas of magazine was expressed with change of the journal in time. On the otherhand, new media tools which are being used too much was expressed with together evolvinginternet technology. Journals that are being published as a traditional, their passing toelectronic publishing format and their usage areas and stages through history wereemphasized. This new format and the last point that its comes has been announced.In the course of time, book called as a traditional publication by turning into amagazine publishing it turned electronic form.Although electronic books and magazines had been supported to much by publishers,the viewpoints of publishers was change. Decrease of circulation in traditional publishingareas, transposition of publications, electronic journals has been inevitable for the fact that thereaders and researchers use new media tools. However, the format of journals published in theform of electronic publications and there are many programs and online services which areused in their designs. This study aims to reveal the necessity of preparing an electronic journalfor the use of the reader.
Keywords: Dergi; Electronic Journal; Electronic journals; Electronic Publishing; Elektronik dergi; Elektronik dergiler; Elektronikyayıncılık; Geleneksel Yayıncılık; İnteractive Digital Journal; İnteraktif Dijital dergi; Journal; New Media; Periodicals; Süreli yayınlar; Traditional Publishing; Yeni medya