Çocuklarda viral gastroenterit etkeni olan rotavirüs ve norovirüsün araştırılması - Mercan, Yaşar (My University, 2018)
Çocuklarda Viral Gastroenterit Etkeni Olan Rotavirüs Ve Norovirüs’ün AraştırılmasıYaşar MERCAN, Arzu İLKİ, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim DalıAmaç:Enfeksiyöz ishalli hastalıklar dünyada morbidite ve mortalite nedeni olarak 2. sırada yer alırken, 5 yaş altındaki çocukların %18’inde ölüm sebebi olmaktadır. Viral Gastroenterit salgınları genellikle Rotavirüsler, Astrovirüsler, Adenovirüsler ve insan calicivirüsleri ile ortaya çıkabilir. Çalışmanın amacı akut gastroenterit şikayetiyle gelen hastalardan rutinde çalışılmayan Norovirüs ve Rotavirüs antijen varlığının saptanmasıdır.Gereç ve Yöntem:Çalışmamıza Aralık 2017-Mart 2018 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarına dışkıda antijen araştırılması için gönderilen, gastroenterit tanılı 0-18 yaş arası çocuklara ait 213 dışkı örneği dahil edilmiştir. Dışkılar makroskobik ve mikroskobik olarak incelenmiş, kanlı, mukuslu ve direkt incelemesinde lökosit olanlar dahil edilmemiştir. Dışkıda Norovirüs antijenini tespit etmek için GI ve GII genotiplerini tayin eden ELISA kiti (RIDASCREEN, üçüncü jenerasyon, R-Biopharm, Darmstdt, Almanya) ve Rotavirüs antijenin tespit eden ELISA kiti (DRG Instruments, Almanya) kullanılmıştır. Bulgular:Çalışmamızda toplam 213 hastadan dışkı örneği toplandı. Bu örneklerin %55,9 erkek hastalara ait olup %44,1 ise kadın hastalara aittir. Hastaların %21’inde rotavirüs pozitifliği saptanırken %2,3’ünde norovirüs antijeni pozitif olarak saptandı.Sonuçlar:Çalışmamızda %21 oranında rotavirüs ve %2,3 oranında norovirüs saptanması hasta tedavisini yönlendirmek ve gereksiz antibiyotik kullanımını engellemek açısından önemlidir.

Rotavirus And Norovirus In Children With Viral Gastroenteritis.Yasar MERCAN, Arzu ILKI, Department of Medical MicrobiologyAim:Infectious diarrheal diseases are the second leading cause of morbidity and mortality in the world and 18% of children under 5 years of age are the cause of death. Outbreaks of Viral Gastroenteritis usually occur with Rotaviruses, Astroviruses, Adenoviruses and human caliciviruses. The aim of this study was to determine the presence of Norovirus and Rotavirus antigen that were not routinely studied in patients with acute gastroenteritis.Methods:A total of 213 stool samples of children aged 0-18 years, diagnosed with gastroenteritis, were included in the study between December 2017 and March 2018 in Marmara University Hospital Microbiology Laboratory. The feces were examined macroscopically and microscopically, and those with leukocytes were not included in the blood, mucus and direct examination. The ELISA kit (RIDASCREEN, the third generation, R-Biopharm, Darmstdt, Germany) and the detecting ELISA kit of the rotavirus antigen (DRG Instruments, Germany) were used to detect the Norovirus antigen in the feces.Results:In our study, fecal samples were collected from a total of 213 patients. 55.9% of these samples belong to male patients and 44.1% belong to female patients. Rotavirus positivity was found in 21% of the patients and norovirus antigen was positive in 2,3% of the patients.Conclusion:In our study, 21% of rotavirus and 2.3% of norovirus were important in order to direct patient treatment and to prevent unnecessary antibiotic use.
Keywords: Diarrhea; ELISA; ELISA Norovirus; İshal; Microbiology; Mikrobiyoloji; Norovirüs; Rotavirus; Rotavirüs; Viral Gastroenterit; Viral gastroenteritis