Azize Clara tarikatı - Akpınar, Ayşe Nur (My University, 2025)
Hıristiyanlıkta manastır hayatı yaklaşık IV. yy.’da Mısır’da ortaya çıkmış, daha sonra diğer bölgelere yayılmıştır. Manastırda yaşayan kadın asketiklerin ortaya çıkması da bu dönemde görülmeye başlanmıştır. XII. yy.’da yaşayan Assisili Francis (1181-1226) ve onun takipçilerinin oluşturduğu Fransisken Tarikatı da fakirliği önceleyen ve asketik bir hayatı benimseyen keşişlerden oluşur. Bu tarikat Roma Katolik Kilisesi’ne bağlılığı ile bilinmektedir. Assisili Francis’in ilk kadın takipçisi olan Assisili Clara (1211- 1254), Fransisken tarikatının kadın manastırlarının kurucusu ve ilk başkeşişesi olmuştur. Clara’nın takipçilerinin oluşturduğu cemaat Azize Clara Tarikatı ismiyle bilinmektedir. Azize Clara bir manastır için kural yazan ilk kadın olmuş ve kurallarını dönemin papası III. Innocent’e onaylatmıştır. Azize Clara Tarikatı keşişelerinin en önemli özelliği fakirliği hayatlarının merkezine almaları ve bu şekilde kendilerini Tanrı’ya adamalarıdır. Bu çalışmada öncelikle Hıristiyan kadınların asketizme nasıl yöneldikleri ortaya konmaya çalışılacak, daha sonra Assisi Clara’nın hayatı, manastır yaşamı ve kuralları bağlamında Azize Clara Tarikatı incelenecektir.

Monastic life in Christianity originated in Egypt during the fourth century and subsequently spread to other regions. The presence of women leading ascetic lives within monastic communities also began during this formative period. In the twelfth century, Francis of Assisi (1181–1226) and his followers founded the Franciscan Order, characterized by a strict commitment to poverty and ascetic living, and known for its loyalty to the Roman Catholic Church. Clara of Assisi (1211–1254), the first female follower of Francis, founded the female branch of the Franciscan movement and served as its first abbess. The community established by her came to be known as the Order of Saint Clara. Clara was the first woman in Christian history to compose a monastic rule, which was officially approved by Pope Innocent III. The defining characteristic of the Order of Saint Clara is its radical embrace of poverty as the central expression of devotion to God. This study examines the emergence of female asceticism in early Christianity and explores the life of Clara of Assisi, her vision of monastic life, and the distinctive features of the rule she composed.
Keywords: Asceticism; Asketizm; Assili Clara; Assisili Francis; Azize Clara Tarikatı; Christian Monasticism; Christianity; Clare of Assisi; Dinler tarihi; Francis of Assisi; Franciscans; Fransisken Tarikatı; Hıristiyanlık; History; History of religions; Keşişe; Manastır Hayatı; Mistisizm; Mysticism; Order of Saint Clare; Poor Clares; Sister; Tarih