Halk eğitimi merkezlerinde görevli mesleki-teknik ve sosyal-kültürel kursları öğretmenlerinin öz yeterlilik düzeylerinin incelenmesi - Temiz, Murat (My University, 2009)
HALK EĞİTİMİ MERKEZLERİNDE GÖREVLİ MESLEKİ-TEKNİK VE SOSYAL - KÜLTÜREL KURSLARI ÖĞRETMENLERİNİN ÖZ YETERLİLİK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Bu araştırma, İstanbul İlindeki Halk Eğitimi Merkezlerinde görevli mesleki-teknik kursları öğretmenleri ile sosyo-kültürel kurs öğretmenlerinin

yeterlilik düzeylerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2008-2009 eğitim-öğretim yılında İstanbul İlindeki Halk Eğitimi Merkezleri arasından tesadüfî örneklem yoluyla seçilen üç’ü Anadolu yakasında, üç’ü Avrupa yakasından olmak üzere 6 Halk Eğitimi Merkezinde görevli 304 öğretmen oluşturmaktadır. Bu araştırmada, tarafımızca geliştirilen ve demografik bilgileri içeren 14 sorudan oluşmuş bilgi anketi kısmıyla 10 maddeden oluşan Jerusalem ve Schwarzer’in 1981 yılında geliştirdiği “ Genel Öz-yeterlilik Ölçeği” ( General Perceived Self-Efficacy Scale – GSE) kullanılmıştır. Çalışmada, demografik bilgilere ait özellikler için frekans ve % değerleri alınmış, öz-yeterlilik ölçeğine ait bulgular içinde “t” testi ve varyans analizi uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, araştırmaya katılanların % 73,7’si bayandır. Yaş değişkenine bakıldığında % 40’ı kırk yaş ve üzerindedir. Eğitimcilerin % 48’i dört yıllık bir üniversite (lisans) mezunudur. Halk Eğitimi alanında eğitim alıp, almama değişkeni açısından bakıldığında, % 59,1’i daha önce halk eğitimi alanında herhangi bir eğitim almamıştır ve % 96,7’si Halk Eğitimi Merkezlerinde çalışmaktan memnundur. Halk Eğitimi Merkezlerinde istihdam edilenlerin % 43’ü öğretmen, % 40’ı kadrolu uzman ve usta öğreticilerden oluşmaktadır. Örneklemin % 63,8’i mesleki-teknik kurslarda, % 18,5’i sosyo-kültürel kurslarda görevli olarak çalışmaktadırlar. Halk Eğitimi Merkezleri çalışanlarının öz-yeterlilik düzeyleri cinsiyet açısından farlılıklar göstermektedir. Çalışanlardan bayanların öz-yeterlilik düzeyleri erkeklere oranla daha yüksektir. Eğitimcilerden mesleki-teknik kurslarda çalışanların öz-yeterlilikleri, sosyo-kültürel kurslarda çalışanlardan daha yüksek bulunmuştur. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak görev yürüten Halk Eğitimi Merkezleri personel, donanım ve araç-gereç alanlarında sorunlar yaşamaktadır. Halk Eğitimi Merkezlerinde görevli eğitmenlerin çoğunluğunu Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilk ya da orta öğretim kurumlarından atama yoluyla gelmiş kadrolu öğretmenler oluşturmaktadır. İkinci sırada ise kadrolu uzman ve usta öğreticiler oluşturmaktadır. Eğitimcilerin çoğunluğu lisans mezunudur ancak halk eğitimi alanında herhangi bir eğitim almadan bu merkezlerde çalışmaya başlamışlardır. Merkez çalışanlarından mesleki-teknik kurslarda çalışanlar kendilerini mesleklerinde çok yeterli görmektedirler bu nedenle de öz-yeterlilikleri sosyo-kültürel kurslarda görevli eğitmenlere oranla daha yüksektir. Halk Eğitimi Merkezlerinde görevli öğretmenlerin öz-yeterlik algılarının, aldığı öğretmenlik eğitiminden başlayıp öğretim süreci içerisinde yaşadığı deneyimlerle şekillenen, öğretmenin kendisi ile ilgili yargıları olduğu göz önünde bulundurularak, öğretmenlerin öğretim sürecinde daha etkili ve yeterli olmaları sağlanmalıdır. Böylelikle ileride öğretmen olacak adayların öğretim sürecinde daha başarılı olmaları sağlanarak öğretimsel ve çabasal öz-yeterlik algılarının yükselmesi ve kendi performanslarına olan güvenlerinin artması sağlanabilir. Anahtar Sözcükler: Halk Eğitimi, mesleki-teknik ve sosyo-kültürel kurslar, öz-yeterlilik ABSTRACT REVIEW OF SELF EFFICACY LEVELS OF THE VOCATIONAL-TECHNICAL AND SOCIAL-CULTURAL COURSE TEACHERS WORKING AT PUBLIC EDUCATION CENTERS This study was conducted for the purpose of reviewing the self-efficacy a questionnaire levels of vocational-technical course teachers and social-cultural course teachers working at public education centers in the city of Istanbul. Subjects for the study are 304 teachers, working at 6 Public Education Centers, 3 in Anatolian side, 3 in European side, selected from among Public Education Centers in the city of Istanbul by random sampling in the academic year 2008-2009. In this study, General Perceived Self-Efficacy Scale – GSE, made of 10 items, which Jerusalem and Schwarzer developed in 1981, was used with a part of a questionnaire of 14 questions containing demographic information that we developed. In the study, for the demographic information frequency and % values were taken and “t” test and variance analysis was applied for the findings regarding self-efficacy. According to the findings, 73.7% of participants are ladies. As for age, 40% is forty or above. 48% of the teachers are graduates of 4 year programs (bachelor’s degree). As for the variable whether they have received education in public education, 59.1% of the teachers have not received any education in public education and 96,7% are happy to work at Public Education Centers. Of those employed in Public Education Centers, 43% are teachers, 40% are resident specialists and master trainers. 63.8% of subjects work at vocational-technical courses whereas 18.5% work at social-cultural courses. Self-efficacy levels of the teachers working at Public Education Centers show differences according to sex. Self-efficacy levels of lady teachers are higher than male population. Self-efficacy of those at vocational-technical courses was found higher than social-cultural course teachers. Public Education Centers, operating under the Ministry of National Education, suffer some problems in terms of personnel, equipment and tools. Most of the teachers working at Public Education Centers are resident teachers, who were appointed from middle or high schools of the Ministry of National Education. Some others are resident specialist and master trainers. Most of the teachers are university graduates but they started working in these centers before they have undergone training about public education. Those teaching at vocational-technical courses find themselves very efficient in their career. Therefore their self-efficacy is higher when compared with those teaching at social-cultural courses. Considering that the self-efficacy perceptions of the teachers working at Public Education Centers is their own judgments, which is shaped by their experiences starting from teacher training process through their teaching career, it must be ensured that teachers become more efficient and competent in the process of teaching. Thus, the teacher candidates shall be more successful in their future career of teaching and their self-efficacy perceptions regarding teaching and competency will be higher and their self-confidence in their own performance will be improved. Key words: Public education, vocational-technical and social-cultural courses, self-efficacy.
Keywords: Halk Eğitimi; Öz Yeterlilik