Toplam kalite yönetimi (TKY) felsefesine göre ; yöneticilerin çalışanlarına ilişkin işlevlerini yerine getirebilme düzeyi - Çelik, İlkay (My University, 2011)
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ (TKY) FELSEFESİNE GÖRE; YÖNETİCİLERİN ÇALIŞANLARINA İLİŞKİN İŞLEVLERİNİ YERİNE GETİREBİLME DÜZEYİ Bu araştırmanın ana amacı Üniversitelerde görev yapan yöneticilerinin Toplam Kalite Yönetimi ( TKY ) felsefesine göre; çalışanlarına ilişkin işlevlerini yerine getirebilme düzeyinin belirlenmesine yöneliktir. Bu amaçla: çalışanların, yöneticilerinin çalışanlarına ilişkin işlevlerini yerine getirebilme düzeyini algılama dereceleri ve algılama dereceleri arasında manidar farklılık bulunup bulunmadığı açısından cevap aranmış ve böylece üniversite yöneticilerinin Toplam Kalite Yönetimi felsefesine göre çalışanlarına ilişkin işlevlerini yerine getirebilme düzeyi araştırılmıştır. Bu araştırmada incelenen konuya ilişkin kaynaklar ve olgusal veriler ise dikkatle incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2010–2011 Eğitim-Öğretim yılında Adıyaman İli sınırları içinde bulunan Adıyaman Üniversitesinde görevli çalışanlar oluşturmaktadır. Araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen ölçekten yaralanılmış ve anketten elde edilen verilerin güvenirliği için yapılan istatistiksel incelemede SPSS programında iç tutarlıkları (Cronbach Alpha katsayıları) hesaplanmıştır. Araştırmaya katılan grupların kişisel özellikleri ile ilgili verilerin çözümlenmesinde frekans ve yüzde hesaplamaları yapılmıştır. Üniversite yöneticilerinin Toplam Kalite Yönetimi (TKY) felsefesine göre; çalışanlarına ilişkin işlevlerini yerine getirebilme düzeyinin belirlenmesi amacıyla deneklere yöneltilen 30 adet ifadede araştırmaya dahil edilen grubun görüş farklılıklarının test edilmesi için bağımsız grup T Testi ile Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve tamamlayıcı Post Hoc Tekniği olarak da Scheffe Testi uygulanmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda; 1. Çalışanlar; cinsiyet, mesleki kıdem, üniversitedeki görevi, çalıştığı birim, eğitim düzeyi, Toplam Kalite Yönetimi ile ilgili bilgileri, Toplam Kalite Yönetimi uygulamalarının amaçları doğrultusunda ne düzeyde gerçekleştiği değişkenlerine göre ankette yer alan ifadelere verdikleri cevaplarda manidar düzeyde farklılık olduğu ortaya çıkmıştır. 2. Üniversite çalışanlarının, üniversite yöneticilerinin Toplam Kalite Yönetimi felsefesine göre; çalışanlarına ilişkin işlevlerini yerine getirebilme düzeyini ölçmeye yönelik ifadelere verdikleri cevapların toplam aritmetik ortalamasının ise X=2,88 “Zaman zaman” düzeyinde olduğu sonucu elde edilmiştir. Toplam Kalite Yönetimi, Yöneticilerin Liderlik Davranışları, Eğitim

ABSTARCT TOTAL QUALITY MANAGEMENT (TQM) PHILOSOPHY OF, EMPLOYEES OF THE MANAGEMENT LEVEL FUNCTIONS FULFILING The main objective of this research universities serving managers Total Quality Management (TQM) philosophy, aimed at determining the level of staff to carry out the functions.For this purpose, the employees, managers of employees to carry out the functions of sensing the level of significant difference between levels and the detection level of response in terms of whether there have been sought so that the university administrators and staff according to the philosophy of Total Quality Management to carry out the functions of the investigated level. This study examined sources and factual data on the subject is carefully examined. Research group of this study 2010-2011 academic year employees working at the University of Adiyaman is located within the province of Adiyaman. Survey technique was used in this research. The scale developed by the researchers was utilized in collecting data. Its reliability was tested in SPSS programme. To analyze the data about the personal characteristics of the groups who participated in this research, frequency and percentage were calculated. University managers Total Quality Management (TQM) philosophy; employees to carry out the functions of the subjects addressed in order to determine the level of expression of 30 were included in the study group, independent group t test for testing differences of opinion with the One-Way Analysis of Variance (ANOVA) and post hoc complementary technique Scheffe test results as applied and evaluated. As a result, 1. Staff, gender, professional experience, the task of the university, work units, level of education, information about Total Quality Management, Total Quality Management practices took place at what level the purposes of the statements they gave to the variables of the survey responses indicated that significant differences in levels. 2. University staff, university managers Total Quality Management philosophy; employees to carry out the functions of the arithmetic average of the answers to the statements designed to measure the level of the X = 2.88 from time to time was obtained as a result of that level. Key words: Total Quality Management, Leadership Behavior of Managers, Education.
Keywords: Lidelik; Liderlik Davranışı; Toplam Kalite Yönetimi; Yöneticiler; Yöneticilik