VERSCHIEDENE KULTUREN ÄHNLICHE JUGENDPROBLEME- ZWEI ROMANE AUS DER PROBLEMORIENTIERTEN JUGENDLITERATUR: „RELAX“ VON ALEXA HENNIG VON LANGE UND „TAGEBUCH DES HEROINS“ VON KANAT GÜNER - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Bu yazıda aynı yılda Almanya'da ve Türkiye'de yayınlanmış iki stereo tip roman gençlik yazını penceresinden ele alınacaktır. Coğrafi olarak birbirinden uzak yerlerde aynı yıl yazılan ve farklı kültürlerin paralel sorunlarını ele alan Almanya'dan sorun odaklı gençlik romanı "Relax" ile Türk uyuşturucu romanı "Eroin Güncesi" incelenecek ve karşılaştırılacaktır. Birbirini muhtemelen hiç tanımayan, aynı yaşlardaki iki bayan yazarın, gençlerin farklı kültürlerde yaşadıkları benzer sorunları, gereksinim ve deneyimleri kaleme almış ve sevgi arayışını konu etmiş olmaları çok ilginçtir. Alexa Henning von Lange 24 yaşında yazdığı "Relax" ile Almanya'daki gençlerin sorunlarını ve bu sorunlardan kaçmak için seçtikleri seks, uyuşturucu içeren yaşam şeklini ve akranlara kendini kabul ettirme isteğini, güven ve sevgi yoksunluğunu tüm gerçekliği ile betimlemiştir. Okur bu yaşam tarzının içindeki yanlışları kendi fark eder ve çözümleri kendi bulur. Kanat Güner ise 27 yaşında masanın başına geçer ve tüm yaşadıklarını okurun ders alması, bu hataları yapmaması için yazar. Toplumu, anne ve babaları, dedeleri eleştirir, eğitimdeki hataları vurgular, nasihat verir. Amaç gençlerin sevgi ve güven arayışı içinde alkol bataklığına saplanmalarına engel olmaktır. Bu iki genç bayan yazar gençlerin Almanya ve Türkiye gibi birbirinden çok farklı kültürlerde yaşadıkları evrensel gençlik sorunlarına sonu ölümle biten romanlarıyla dikkatleri çeker ve özellikle anne babaları uyarırlar

In this paper, two stereotypes of youth literature in Germany and in Turkey are treated from the perspective of youth literature. The problem-oriented adolescence novel “Relax" from Germany and the Turkish drug novel “Dairy of heroin" are analyzed and compared, since the two novels were published in geographically distant areas in the same year and deal with the parallel problems of different cultures. This is very interesting that the same age authors, who probably do not know each other, wrote about the same adolescent problems, customs and experiences in different cultures and explore their desire to be loved. Alexa Henning von Lange, who wrote "Relax" when she was 24, describes the problems of young people in Germany and the lifestyle they choose to avoid these problems, sex, drugs and the request to impose him/herself to friends, the trust and love deprivation with all reality. The reader recognizes the incorrectness of this lifestyle and finds out own solutions. Kanat Güner sat in front of a table, when she was 27, and wrote all her life from her dairy to warn the parents, grandparents and the society, to highlight the problems of the young adults, to criticize the society and to give advices to the reader. Her goal is to prevent the young students from getting into alcohol and drug swamp when they search for love and safety. These two young female writers draw the attention to the universal youth problems experienced in German and in Turkey, where cultures are widely divergent, with the fatal-ending novels and warn especially parents
DIFFERENT CULTURES SIMILAR TEENAGER PROBLEMS TWO NOVELS FROM THE PROBLEM-ORIENTED YOUNG ADULT LITERATURE: “RELAX” BY ALEXA HENNIG VON LANGE AND “DIARY OF HEROIN” BY KANAT GÜNER
Keywords: Edebiyat