Yeni Fizik Öğretim Programının öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi - Yolbaşı, Cemal (My University, 2010)
YENİ FİZİK ÖĞRETİM PROGRAMININ ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ DOĞRULTUSUNDA DEĞERLENDİRİLMESİ Bu araştırma ilk kez 2008-2009 Eğitim–Öğretim yılında uygulamaya başlanılan Orta Öğretim 9. Sınıf Fizik Dersi Öğretim programın kazanım, içerik, öğretme-öğrenme süreci ve ölçme-değerlendirme süreci ögelerini öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinin Kartal, Maltepe, Pendik ve Sancaktepe ilçelerindeki liselerde görev yapan ve 2008-2009 Eğitim–Öğretim yılında liselerin 9. sınıfında derslere girmiş olan fizik öğretmenleri, örneklemini ise 110 fizik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma tarama modelindedir. Araştırma verileri iki bölümden oluşan öğretmen anketi aracılığı ile toplanılmıştır. Anketin birinci bölümünü öğretmenlerin kişisel bilgilerini içeren 5 soru, ikinci bölümünü ise öğretmenlerin yeni fizik öğretim programının genel özellikleri, kazanımları, içeriği, öğretme – öğrenme süreçleri ve ölçme–değerlendirme sürecine yönelik görüşlerini içeren 58 soruluk beşli likert tipi ölçek oluşturmaktadır. Verilerin yorumlanmasında öğretmenlerin kişisel bilgilerini içeren birinci bölümde frekans ve yüzde değerleri, ikinci bölümde aritmetik ortalama ve yüzde değerleri, öğretmenlerin kişisel özellikleri ile programın öğelerinin karşılaştırılmasında iki kategoriye sahip olanlar için bağımsız grup t-testi, üç ve daha fazla kategoriye sahip olanlar için ANOVA ve Kruskal-Wallis H testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, yeni fizik dersi öğretim olarak öğretmenlerin hizmet içi eğitim eksikleri bulunduğu, ayrıca öğretmenlerin yeni programa ve programın kazanım, içerik, öğretme-öğrenme süreci ve ölçme değerlendirme süreci ögelerine olumlu baktıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte erkek öğretmenlerin bayan öğretmenlere göre programın genelini ve içeriğine daha olumlu buldukları görülmüştür. Yaş, meslekteki kıdem, mezuniyet durumu ve seminere katılma durumu değişkenleri ile öğretmenlerin programa yönelik görüşleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

THE EVALUATION OF NEW PHYSICS TEACHING PROGRAM BASED ON TEACHER’S VIEWS The purpose of this study is to survey teacher’s views on Physics Teaching Program of ninth grade which was applied in the academic year 2008-2009 at first with regards to the objectives of program, content, the process of teaching-learning and the process of measurement-evaluation. The sample of this study was 110 teachers who work for public high schools in districts of Kartal, Maltepe, Pendik ve Sancaktepe of the Istanbul. A questionnaire was administered to gather data related to teachers’ views. The questionnaire consists of five questions related to demographic characteristics of teachers and the second part consists of 58 questions about the teacher’s views on the Physics Teaching Program on the aspects of the objectives of program, the content knowledge, the process of teaching and learning, and the process of measurement-evaluation. Teachers’ responses to the first part the of questionnaire were analyzed descriptively. The results were reported in values of frequency and percentage. Teachers’ responses to the second part were analyzed with inferential statistics. Independent group t-tests, ANOVA tests, Kruskal-Wallis H test were used to compare differences with regards to teachers’ characteristics; such as, age, experience, gender, attendance of in-service seminars. As a result, teacher’s views on Physics Teaching Program were positive with regards to the objectives of program, content, the process of teaching-learning and the process of measurement-evaluation. Statistical analysis showed no differences with regards to teachers’ characteristics; such as, age, experience, graduation, attendance of in-service seminars. Only differences were observed between male and female teachers’ views on physics teaching program.
Keywords: Eğitim; Fizik_Öğrenim ve Öğretim