Yeni medya düzeni ve kültürel küreselleşme - Erkan, Ersin (My University, 2000)
Modern toplumun ekonomi, siyaset, üretim ve kültürün bütünleşme araçları olarak hizmet eden iletişim biçimleri tarafından tümüyle tahakküm altına alındığı yeni bir aşamaya girdiğini söylemek mümkündür. Bu süreçte iletişim bir denetim ve aktarma alanı haline gelmiştir. Anlamındaki paylaşma ve ortaklaşma kavramıyla bağlantılı kısmını yitirmiştir. Jürgen Habermas tarafından geliştirilen terimleri kullanırsak, bu süreci sistem dünyasının, yaşam- dünyasını tahakkümü altına aldığı bir süreç olarak nitelemek mümkündür . Uydu haberleşme sistemleriyle bilgisayarın evliliği, bilgi, mal, semaye ve insan (hepsi de üretim girdileri) akışını görülmedik düzeye yükseltmiş, yerküreyi zaman ve uzamda tek boyuta indirgeyerek küresel bir köye dönüştürmüştür. Yerküreyi küresel bir fabrika ve/ veya alışveriş merkezi olarak algılayan uluslar - ötesi birleşmiş kapitalizmin (Transnational Corporate Capitalism) en önde gelen silahı ise medya'dır. Kültürün müşteri yaratma motivasyonu olarak kullanıldığı bu kesitte medya bireylere postmodern, tükettikçe varolma, tercihi dayatmakla kalmıyor, tüketim kalemlerinin (cola, hamburger, cd vb) markaların (Levis, Sony, Coca Cola vb) ve bazı tüketim mekanlarının (McDonalds, Burger King, Bauhaus, vb ) küreselleşerek yerkürenin en ücra yerlerine kadar yaygınlaşabileceği bir sosyo-kültürel iklim yaratıyor. Öncelikle, bilginin satılık bir meta haline geldiği ve bilgi ve iletişim endüstrilerinin çağdaş ekonomik kalkınmanın dinamosu olduğu kültürel küreselleşme sürecinde iletişim, ikincil bir araç olmaktan çıkmış, ticareti kolaylaştırmış; ve iletişimin kendisi büyük bir ticaret haline gelmiştir. Diğer gelişme ise bu bilgi ve iletişim teknolojisinin gitgide bir avuç güçlü uluslar-ötesi şirketin kontrolü altına girdiğidir. Kültürel denetim ve hakimiyetin büyüdüğü görülmektedir. Böylece, uluslarötesi iletişim şirketlerinin ulusal siyasi otoritenin geleneksel şekillerini aştığı, bilgi denetimine dayalı yeni bir küresel yetke sistemi oluşmaktadır. Yeni elektronik kültür uzamında, kültür fikirlerinin ve ürünlerinin akışı da diğer tüketim maddeleri ve malları gibi tek yönlüdür: Batı'dan Üçüncü Dünya'ya doğrudur.Dünya sahnesi bütünüyle Batı sahnesidir; Batı gücünün, itibarının ve denetiminin cisimleşmesinden başka bir şey değildir. Batılı olmayan kültür ürünleri, Batı'da ancak ve ancak, ya etkin çeşni olarak veya kof simgeler halinde boy gösterebilmektedirler.

It is possible to say that, the modern societies enter a new period, under the new communication means. During this process, Communication technology evaluates controling and transferring of information. It has lost its parts of meaning of sharing and collectivity. If we use the terms of Jurgen Habermas, we can evaluate this process as pressure of system world to life world. The marriage of Satellite systems and computer, increase the flow of information, products, capital and human resources ( all of them are means of production) and creates the unilateral world, becoming a global village, by tightening the time and space. Media is the most popular and effective gun of Transnational Corporate Capitalism's which perceive the world as a plant or a shopping center. At that process, culture is used as a motive of consumption and media is not only compel the chice of existing by consuming, and also create a socio-cultural climate for the globalization of consumption goods (cola, hamburger, cd. etc.), and brands (Levi's, Sony, Coca Cola, etc.), and space of consumptions (McDonalds, Burger King, Bauhaus, etc.). At that cultural globalization process, information become a product that can be sold, and communication industries become the main factor of development, Communication becomes the primary power, it facilitates trade, and it becomes a big trade market itself. The another development is that information and communication technologies are under the control of a few Transnational Corporations, now. Cultural domination and controlling can be felt effectively. The transnational Communication corporations exceed the classical govermental authorities and create a global controlling system that based on controlling of information. In that new electronic cultural space, the flowing of cultural values and products is one-way road like the other flowing of commercial goods. From West to East or Third World Countries. This world scene is Wests scene, we can see only Wests power and domination. Cultural values from other parts of world can be seen sometimes, as a special flavor but without its originality and contents.
Keywords: İletişim; Kitle İletişim; Kitle İletişim Araçları; Kültürlerarası Etkileşim; Medya (İletişim araçları); Toplum bilimleri; Toplumsal etkileşim