Vergi kanunları ve muhasebe standartları açısından maddi duran varlıklar hesap grubunun karşılaştırılması - Erdoğan, Birgül (My University, 2010)
VERGİ KANUNLARI VE MUHASEBE STANDARTLARI AÇISINDAN MADDİ DURAN VARLIKLAR HESAP GRUBUNUN KARŞILAŞTIRILMASI VE BİR UYGULAMA Uluslararası Muhasebe Standartlarını esas alan Türkiye Muhasebe Standartları henüz zorunlu hale gelmediği Türkiye’de halen mali tabloların oluşturulmasında mali mevzuat etkili olmaktadır. Bu durum şirketlerin muhasebe politikalarına da mali mevzuatın yön vermesine neden olmaktadır. UFRS ve dolayısıyla TMS’nin temel prensibi, mali tabloların, işletmelerin gerçeğe en yakın mali durumunu gösterecek değerleme ve kayıtlara alma standartlarıyla hazırlanmalarıdır. Yatırımcılara, kredi kuruluşlarına, kısaca tüm mali tablo kullanıcılarına doğru mali bilgiler verecek bir muhasebe sistemi esastır. Uluslararası Muhasebe Standartlarını esas alan Türkiye Muhasebe Standartları yürürlüğe girdiğinde dünya ile finansal raporlama bağlamında entegrasyon sağlanacaktır. İşletmelerin faaliyetlerinin sonuçlarını daha gerçekçi ve uluslararası normlara uygun olarak görebilecekler ve böylece daha doğru kararlar verebileceklerdir. Muhasebe standartlarındaki değişiklikler VUK’daki düzenlemelerin mali tablolar üzerindeki etkisini ortadan kaldıracak, Vergi Usul Kanunu’nunda yer alan değerleme esasları, sadece vergi matrahının hesaplanmasında kullanılacaktır. Yeni standartların yürürlüğe girmesiyle “Ticari Kar” ve “Mali Kar” kavramları arasındaki farklılıklar artacak olup, bu çalışmada örnekler ile karşılaştırma yapılarak maddi duran varlık hesapları açısından standartlar ile vergi uygulamaları arasındaki farkların ortaya konulmasına odaklanılmıştır.

COMPARISON OF TANGIBLE FIXED ASSETS IN TURKISH TAX LAWS WITH TANGIBLE FIXED ASSETS IN THE TURKISH ACCOUNTING STANDARDS AND AN APPLICATION Because Turkish Accounting Standards (TASs) based on the translation of International Financial Accounting Standards by the Turkish Accounting Standards Board is not applied in Turkey, financial statements are prepared according to Turkish Commercial Code, Turkish Procedural Tax Law and the communiqué issued by Ministry of Finance in 1992. This situation makes accounting policies of companies to be formed by fiscal legislation. The essential principle of TASs, and so IFRS, is to prepare financial statements providing information about the financial position, performance and changes in financial position of an entity that is useful to a wide range of users in making economic decisions. The purpose is accounting system which meets the common information needs of a wide range of users such as shareholders, creditors, employees, and the public at large. When TASs based on the translation of IFRSs is applied in Turkey, Turkish accounting practices will be integrated with the world. The results of operating activities will be more realistic and compliance with international practices. So users will make right decisions. TASs when made to be effective will repeal relevant provisions of Turkish Procedural Tax Law. Valuation provisions in Turkish Procedural Tax Law are only used for calculating the tax base. When TASs coming into effect, differences between business gains and taxable profits will raise. In this study, tangible fixed assets in Turkish Tax Laws are compared with tangible fixed standards in Turkish Accounting Standards by giving examples.
Keywords: Maddi duran Varlıklar; Muhasebe; Muhasebe Standartları; Vergi Hukuku