FDG PET/BT’de herpes simpleks virüs-1 ensefalitinin akut fazı: Sol temporal lobda fokal hipermetabolizma - ÖZGÜVEN, SALİH; ENGÜR, CEREN ÖZGE; KESİM, SELİN; ÖNEŞ, TUNÇ; TUROĞLU, HALİL TURGUT; ERDİL, TANJU YUSUF; BALABAN GENÇ, ZEYNEP CEREN (My University, 2022)
Amaç: Herpes simpleks virüsü (HSV), sporadik ensefalitin önde gelen viral nedenidir. HSV ensefaliti tipik olarak temporal lobu etkiler. Manyetik rezonans (MR) görüntüleme tanı için en iyi görüntüleme yöntemidir. Asiklovirin acil kullanımı, hastalığın ölüm oranını önemli ölçüde azaltır. Ancak spesifik olmayan laboratuvar ve görüntüleme bulguları tedavinin gecikmesine neden olabilir. Geleneksel görüntüleme yöntemleri tanıda yetersiz kalındığında florodeoksiglukoz (FDG) pozitron emisyon tomografisi/bilgisayarlı tomografi (PET/BT) tanı koymada faydalı olabilir. Bu olgu sunumunda HSV ensefalitinin akut fazına ait FDG PET/BT bulgularını sunduk. Yöntem: Yetmiş iki yaşında erkek hasta, jeneralize tonik-klonik nöbetler ve mental durum değişikliği ile acil servise başvurdu. Beyin BT yaşına göre normal olması nedeniyle vasküler etiyolojiyi dışlandı. Beyin omurilik sıvısı (BOS) incelemesinde otoimmün hastalık serum belirteçleri ve bulaşıcı hastalıklar için testler negatifti. Elektroensefalogramda akut periyodik epileptiform deşarjlar görüldü. Difüzyon ağırlıklı görüntülemede sol temporal lobda difüzyon kısıtlaması görüldü. Paraneoplastik sendromu dışlamak için FDG PET/BT yapıldı. Bulgular: FDG PET/BT’de sol temporal lobda fokal yoğun FDG tutulumu izlendi. Lomber ponksiyon tekrarlandı ve HSV-1 polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) pozitif saptandı. Bunun üzerine hastaya HSV-1 ensefalit tanısı konuldu ve hemen asiklovir tedavisi başlandı. Antiviral tedavi sonrası nörolojik semptomlar giderek ortadan kalktı ve hasta şifa ile taburcu edildi. Sonuç: HSV ensefaliti, nekrotizan ensefalitin en yaygın nedenleri arasındadır. HSV ensefaliti genellikle ani başlangıçlı ateş, kognitif bozukluk, nöbetler ve fokal nörolojik belirtilerle kendini gösterir. HSV’nin birincil enfeksiyonu veya latent HSV’nin yeniden aktif olması beyin parankiminin virüs tarafından invaze olmasına ve ensefalite neden olur. HSV ensefaliti tipik olarak temporal lobu etkiler ve MR tanı için en iyi görüntüleme yöntemidir. Difüzyon ağırlıklı görüntülemede difüzyon kısıtlılığı hastalığın erken döneminde sıklıkla gözlenir ve ilk radyolojik bulgu olabilir. HSV PZR negatif olmasına rağmen temporal lobda erken difüzyon kısıtlaması görülebilir. BOS incelemesinde pozitif HSV PCR, HSV ensefaliti tanısını doğrular. Asiklovirin hızlı kullanımı, hastalığın ölüm oranını önemli ölçüde azaltır. Ancak, spesifik olmayan laboratuvar ve görüntüleme bulguları tedavide gecikmeye ve kötü sonuçlara neden olabilir. FDG PET/ BT, geleneksel görüntüleme yöntemlerinin HSV ensefalitini teşhis etmede yetersiz kaldığı durumlarda faydalı olabilir. Aktif enflamasyon FDG PET/BT’de hipermetabolizma olarak görünürken, hipometabolizma kronik enflamatuvar süreçten kaynaklanan nöronal kaybı yansıtır. Literatürde HSV ensefalitinin kronik değişikliklerini gösteren iki olgu vardır. Ancak temporal lobda aktif enflamasyonu yansıtan hipermetabolizma daha önce bildirilmemiştir. Bu olgu, HSV ensefalitinin akut fazında FDG PET/BT’nin faydasını göstermektedir. Anahtar Kelimeler: PET/BT, HSV-1, ensefalit
Keywords: Tıp; Dahili Tıp Bilimleri; Nükleer Tıp; Sağlık Bilimleri; Medicine; Internal Medicine Sciences; Nuclear medicine; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; TIP, GENEL & DAHİLİ; RADYOLOJİ, NÜKLEER TIP ve MEDİKAL GÖRÜNTÜLEME; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; RADIOLOGY, NUCLEAR MEDICINE & MEDICAL IMAGING; Radyoloji ve Ultrason Teknolojisi; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Radyoloji, Nükleer Tıp ve Görüntüleme; Dahiliye; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; Radiological and Ultrasound Technology; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Radiology, Nuclear Medicine and Imaging; Internal Medicine; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine; PET/BT; HSV-1; ensefalit