Lieferbeziehungen im bekleidungseinzelhandel: dargestellt am beispiel der Türkei - Ayvaz, Pelin (My University, 2012)
Tekstil ve konfeksiyon sektörleri üretimdeki ve ihracattaki payı, ve ekonomiye sağladığı katı açısından Türkiye’nin birinci sektörü konumundadır. Değişen ve gelişen dünya ekonomileriyle beraber Türk ekonomisi de globalleşme trendini takip etmektedir. Bu globalleşme trendi ülke ekonomilerini ve sektör yapılarını etkilerken sektörler arası ve tedarik zincirindeki ilişkilere de yeni boyutlar kazandırmaktadır. Tekstil sektöründe tedarik zinciri pamuk üreticisiyle başlayıp tekstil ürünlerini nihai kullanıcıya sunan tekstil perakendecileriyle sonlanmaktadır. Globalleşen dünya pazarlarındaki paylarını koruyabilmek için teksil perakendecileri, tedarik zincirlerinde yer alan tekstil üreticilerinin de değişime ayak uydurmalarını beklemektedir. Pazarda varlıklarını sürdürebilmek isteyen tekstil üreticileri ise globalleşen pazarda büyük paya sahip olan uluslararası tekstil perakendecilerinin beklentilerine cevap verebilmek için sürekli bir değişim ve gelişim içerisindeler. Bu çalışmada, globalleşen dünya pazarı ve tedarik zincirleri teorik olarak ele alınmıştır. Uluslararası tekstil perakendecilerinin tedarik zincirlerini değişen koşullara uydurabilmek için belirledikleri kriterler ve sonuçlarından bahsedilmiştir. Ayrıca, uluslararası tekstil perakendecilerinin dünya pazarlarındaki yerlerini koruyabilmek için belirledikleri stratejiler ve aksiyonlar incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, değişen ticari koşullara uluslararası tekstil perakendecilerinin ve tedarik zincirlerinin nasıl ayak uydurduğunun incelenmesi ve bu değişim sürecinde Türk tekstil üreticilerinin durumunun değerlendirilmesidir.

Textile and confection sectors are most important sectors of Turkey regarding to their shares in total production and export, and contribution to turkish economy. With the changing and developing world economies turkish economy is also following the trend “globalization”. As this globalization trend effects the country economies and sector structures, it also adds new values and dimensions to the relationships between the sectors and supply chains. In textile industry supply chain begins with cotton producer and ends with textile retailer, which presents the textile products to consumer. In order to keep their market share in global world markets textile retailers expect relevant changes and developments from the textil producers, which are members of their supply chain. These textil producers, who want to survive in the market, are in change and development process permanently in order to fulfill the expectations of international textil retailers. This study covers the global world market and supply chains. This study asserts also the criteria of international textile retailers, which they use to adjust their supply chains to changing conditions, and their results. Furthermore, the strategies and actions of international textile retailers in order to keep their positioning in the world markets are analysed. The aim of this study is to investigate how the international textile retailers and their supply chains adjust themselves to changing trade conditions and to analyse the character of turkish textile producers in this change process.
Keywords: Tekstil Endüstrisi_Türkiye_İhracat; Üretim Yönetimi