The basque question and politicisation - Filik, Hasan (My University, 2002)
Bu tezin amacı, ETA terörizminin siyasallaşmasının Bask bağımsızlık sorunu üzerine olan etkilerini araştırmaktır. Bask sorunu yaklaşık bir asırlık bir geçmişe sahip olduğundan dolayı, siyasallaşma sorunu hakkında yapılan tartışmalara ışık tutabilecek pek çok periyodu içermektedir. Bunun yanında, Bask meselesi hakim merkezi devlet ile etnik bir azınlık arasındaki siyasi etkileşimleri irdeleyen bir örnek olarak kabul edilebilir. Bask toplumu, siyasi grupları, terör örgütü, Bask kilisesi, Bask burjuva sınıfı, işçi sınıfı vb. sosyal katmanları ile çok yönlü, karmaşık bir yapıya sahiptir. Bask toplumunun bu birbirinden ayrı değişik sosyal kesimlerinin çözüm girişimlerine dahil olmaları meseleyi daha da komplike hale getirmiş ve çeşitli çözüm önerilerinin tartışılması için çoğulcu bir ortam yaratmıştır. Diğer taraftan, Baskların terörü bir mücadele yöntemi olarak seçtikleri ve uygulamaya koydukları dönemde, diğer milliyetler dahil olmak üzere, bir bütün olarak İspanyol toplumu uzun suren baskıcı Franco diktatörlük rejimini tecrübe etmişlerdir.Bask toplumunun şiddete yönelmesi ve ETA terör örgütünün gelişimi bu devreyle eşleşmektedir. Franco rejiminin Basklara ve İspanya iç savaşının hemen öncesinde tesis edilen Bask özerk kurumlarına karşı olan otoriter, baskıcı, yasaklayıcı yapısı ve tutumu, İspanyol toplumunu oluşturan sosyal kesimler arasında var olan düşmanlıkları daha da arttırmış ve hatta Baskların siyasal bağımsızlığa yönelik isteklerini bilemiştir. Bask terör örgütü ETA'nın terör eylemleri, Franco rejiminin ortadan kalkmasıyla sona ermemiştir. Basklara tanınan özerklik bile, ETA terör örgütünün siyasal şiddet eylemlerini bitirmesini sağlayamamıştır. Üstelik, İspanyol hükümetlerinin örgütle müzakerelere girmesi, ETA ile Bask milliyetçi partisi PNV arasındaki organik olmayan bağlar ve İspanyol siyasi partileri arasındaki politik rekabet durumu, Baskların lehinde, bağımsızlığa doğru taşımıştır. The aim of this thesis is to research the effects of politicization of ETA terrorism on the solution of Basque independence issue. Since the Basque question is almost a century old, it involves a lot of periods that can highlight the debates on the politicization issues. The Basque Question can also be accepted as a sample for the political interactions between a central dominant state and an ethnic minority. The Basque community has a complex multi-dimensional structure with the political groups, the terrorist organization, the Basque Church, the Basque bourgeoisie, the Basque working class and the others. The incorporation of these separate social segments of the Basque community into the solution attempts made the question very complicated and created a pluralistic environment for the discussion of various types of solution proposals. On the other side, while the Basques had been turning to terrorist methods, the whole Spanish community including the peripheral nationalities had experienced the repressive Franco dictatorship for a long-lasting time. The terrorization and the development of ETA match with this period. The authoritarian, prohibitive and suppressive structure and actions of Franco regime toward Basques and their autonomous institutions which was established just before the Spanish Civil War increased the hostility amid the various segments of Spanish community and even whetted the exertions of Basques for political independence. The terrorist acts of ETA, the armed organization Basques, did not end with the demise of Franco regime. The autonomy statute recognized for Basques could not terminate the political violence either. Moreover, the negotiation attempts, the inorganic links between ETA and moderate Basque nationalist party PNV, and the political rivalry among the Spanish parties have been leading the situation to the independence, in favor of Basques.
Keywords: Kültürler arasındaki temaslar; Terörizm; Toplumsal değişim