Sivil toplum gönüllülerinin kişilik özellikleri ve bağlanma tipleri üzerine bir araştırma - Şengün, Kübra (My University, 2020)
Bu çalışmada kişilerin erken çocukluk döneminde geliştirmiş oldukları bağlanma stilleri ve kişilik özelliklerinin sivil toplumda gönüllü olma davranışı üzerinde ki etkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Buradan hareketle 135’i sivil toplum kuruluşunda gönüllü olmuş, 133’ü sivil toplum kuruluşunda gönüllü olmamış 268 kişiye anket uygulanmıştır. Araştırmada Sosyo-Demografik Bilgi Formu, İlişki Ölçeği Anketi ve Beş Faktör Kişilik Özellikleri Envanteri ölçekleri kullanılmıştır. Çalışmada kullanılmış olan ölçeklerin faktör ve güvenilirlik analizinden sonra tasarlanmış modele göre hipotezleri test etmek için t-testi analizi uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre beş faktör kişilik özellikleri boyutlarından olan sorumluluk, açıklık ve uyumluluk boyutlarının gönüllü olma davranışı üzerinde anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Beş faktör kişilik özelliklerine ait diğer iki boyut olan dışadönüklük ve duygusal denge boyutlarının gönüllü olma davranışı üzerinde anlamlı bir fark tespit edilememiştir. Bağlanma tiplerinin boyutlarında ise kayıtsız bağlanma, güvenli bağlanma ve korkulu bağlanmanın kişinin sivil toplumda gönüllü olma davranışı üzerinde anlamlı bir fark barındırmadığı bulunmuştur.

In this study, it is aimed to reveal the effect of attachment styles and personality traits developed by individuals in early childhood on volunteer behavior in civil society. Based on this, a questionnaire was applied to 268 people, 135 of whom volunteered in non-governmental organizations, 133 of whom were not volunteers in the non- governmental organization. Socio-Demographic Information Form, Relationship Scale Questionnaire and Five Factor Personality Traits Inventory scales were used in the study. After the factor and reliability analysis of the scales used in the study, t-test analysis was applied to test the hypotheses according to the designed model. According to the findings obtained from the study, a significant difference was found on the voluntary behavior of the dimensions of responsibility, openness and compliance, which are among the five factor personality traits dimensions. No significant difference was found on the voluntary behavior of the other two dimensions of five factor personality traits, extraversion and emotional balance. Regarding the dimensions of attachment types, it was found that indifferent attachment, secure attachment, and fearful attachment do not have a significant difference on the volunteer behavior of the individual in civil society.
Keywords: attachment styles; Bağlanma Stilleri; Beş Faktör Kişilik Özellikleri; Business; Gönüllük; İşletme; non- governmental organisation; Sivil Toplum Kuruluşu; STK Five-Factor Personality Traits; voluntariness