Ebu Bekir İbnü'l-Arabi'nin Kur'an, tefsir ve Te'vil anlayışı - Döngel, Ümit (My University, 2019)
Zamanın geçmesiyle Kur’ân’ın anlaşılması noktasında birtakım problemlerle karşılaşılmıştır. Zamansal mesafe ve buna bağlı olarak değişen olgusal durumların yol açtığı problemlerlerle birlikte sabit kalan Kur’ân metnini muhafaza etmek te’vil faaliyeti aracılıyla sağlanmıştır. Te’vil faaliyeti, nassın rehberliğine başvurma imkânı sunarken, aynı zamanda en merkezi problemlerden biri haline de gelmiştir. Kur’ân’ın “ilâhî kelâm” vasfını taşıması, kendisini müslüman olarak niteleyenlerin meşruiyet arayışlarının merkezinde yer almasını sağlamıştır. Bu çalışmada Kur’ân metnini yorumlamak gayesiyle neden belirli bir yöntemin tercih edildiği, Kur’ân yorumunun esasında hangi problemin uzantısı niteliğinde olduğu sorularına Ebû Bekir İbnü’l-Arabî’nin (ö. 468/ 1076) Kur’ân ve te’vil anlayışı özelinde cevap aranmıştır. Çalışmada, Kânûnü’t-te’vîl’de önemle üzerinde durulan hususlar esas alınmakla birlikte, çoğu zaman müellifin diğer eserlerine müracaatla konu detaylı bir şekilde tartışılmaya çalışılmıştır. İki bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde İbnü’l-Arabî’nin Kur’ân tasavvuru ortaya konulmaya, ikinci bölümde te’vil probleminin esasında hangi problemin uzantısı niteliğinde olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Buna bağlı olarak lafız-mana ilişkisi, akıl-nakil ilişkisi ve zâhir-bâtın kavramları çerçevesinde te’vil problemi ele alınmıştır.

A number of problem is encountered concerning the understanding of the Quran in the course of time. Despite the fact that a lot of problems led by time period and phenomenal conditions depending on it are faced it has been possible to preserve the Quran Text thanks to Tawil activities. While the Tawil activities give a chance of consulting to the guidance of text, in the same time, it became one of the central problems. Having the characteristic of holiness gave rise the Quran to be in the center of sources that scholars seeing themselves as a Muslim refered to in their researc for their legitimacy. Throughout this work, it is searched for an answer to questions’ why a certain method is prefered in Quran commentary, and the continuation of which problem is the Quran commentary’ based upon Abu Bakr Ibn al-Arabi’s (d. 468/ 1076) Tawil understanding. Even though mostly emphisized issues in Kanun al-Tawil are dealt with in this work it is consulted and referred to other works of author as the occasion arises. This work consists of two sections, in one of which ıbn al-Arabi’s aproaching to the Quran has been tried to explain and in the second one it is tried to prove the problem of which the Tawil problem is occured. Depending on this, Tawil problem is discussed within the frame of word-meaning, reason-revelation relationship and implicit and explicit concepts.
Keywords: ahkam; Ahkâm; Akıl-Nakil; Criticism, interpretation, etc; Eleştiri, yorum, vb; Hermeneutics; Kur'an-ı Kerim; Kur’an-ı Kerim; Qur’an; reason-revelation; tawhid; tazkir; Te’vil; Tefsirler; Tevhid; Tezkîr Tawil