Travayda bilgilendirme desteğinin, doğum sürecine, ağrısına, annenin doğumda desteği algılamasına ve memnuniyete etkisi - Altay, Zekiye (My University, 2019)
Travayda Bilgilendirme Desteğinin, Doğum Sürecine, Ağrısına, Annenin Doğumda Desteği Algılamasına Ve Memnuniyete EtkisiZekiye ALTAYDr. Öğr. Üyesi: Dilek ÇOŞKUNER POTUR Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim DalıAmaç: Travay sürecinde gebeye verilen bilgilendirme desteğinin doğum sürecine, ağrısına, verilen desteğin algılamasına ve memnuniyetine etkisini değerlendirmek amacı ile randomize kontrollü tek kör deneysel bir araştırma olarak planlanmıştır.Gereç ve yöntem: Bu çalışma, İstanbul ilinde bulunan bir Doğum ve Çocuk hastanesinde Kasım 2017- Eylül 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya blok randomizasyon yöntemi ile 55 Deney Grubu (DG) 55 Kontrol Grubu (KG) olmak üzere toplam 110 gebe alınmıştır. Verilerin toplanmasında “Gebe Tanılama Formu (GTF), Bilgi Desteği Kontrol Formu (BDKF), Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ), Doğumda Verilen Destekleyici Bakımı Kadının Algılaması (DVDBKAÖ) ve Normal Doğumda Anne Memnuniyeti (NDAMÖ) ölçekleri kullanılmıştır. DG’undaki gebelere BDKF doğrultusunda standart bir bilgilendirme desteği uygulanmıştır. KG’undaki gebelere rutin travay bakımı verilmiştir. DVDBKAÖ ve NDAMÖ ölçekleri doğum sonu dönemde ilk 24 saat içinde anne taburcu olmadan doğum sonu kliniğinde çalışan bir ebe tarafından katılımcıların hangi grup içine yer aldığı bilgisi paylaşılmadan veriler toplanmıştır. Bu yönüyle çalışma tek kördür. Bulgular: DG ve KG’nun aktif faz başındaki ağrı şiddetlerinin benzer (p>0.05), aktif faz sonu, geçiş fazı ve doğum sonu DG’unun ağrı şiddetlerinin KG’undan anlamlı derecede daha düşüktür (p<0,001). DG’unun doğum eylemi süresi (30,7±9,8 dakika) KG’undan (37, ±10,7 dakika) anlamlı derecede daha kısa sürmüştür (p<0,002). DG’unun DVDBKAÖ puan ortalamaları (125,18±2,72) ve KG’una göre (116,72±5,77), aralarındaki fark ileri derecede anlamlı bulunmuştur (p<0.001). DG’unun NDAMÖ puan ortalamaları (191,4±10,6), KG’una göre (161,6±14,7) daha yüksek bulunmuş ve aralarındaki fark ileri derecede anlamlı bulunmuştur (p<0.001).Sonuç: Travay sürecinde gebeye verilen bilgilendirme desteğinin, ağrıyı ve doğum süresini azalttığı, destekleyici bakıma ilişkin algılarını ve memnuniyetlerini arttırdığı belirlenmiştir.

The Effect of Information Support During Delivery on the Labor Process, Labor Pain, Mothers’ Perception of Support Received During Labor, and SatisfactionZekiye ALTAYAssist. Prof. Dilek ÇOŞKUNER POTURDepartment of Obstetrics and Gynecology NursingAim: This randomized, controlled, single blind, experimental study was planned in order to evaluate the effect of information support during delivery on the labor process, labor pain, mothers’ perception of support received during labor, and satisfaction.Methods: This study was conducted in an Obstetrics and Pediatrics hospital in the city of Istanbul between November 2017 and September 2018. Through block randomization, a total of 110 pregnant women were included in the study and 55 were assigned to the Study Group (SG) while 55 were assigned to the Control Group (CG). A Pregnant Woman Identification Form, the Information Support Control Form (ISCF), the Visual Analog Scale (VAS), the Women’s Perception For Supportive Care Given During Labor Scale (WPSCGDLS), and the Maternal Satisfaction -Normal Birth Scale (MSNBS) were used in data collection. The pregnant women in the SG were provided with standard information support according to the ISCF. Routine labor care was provided to the women in the CG. The WPSCGDLS and MSNBS were applied to the mothers in the first 24 hours after delivery before discharge by a midwife working at the postnatal ward without knowledge of the groups the participants were included in. In this aspect, the study is single blind.Findings: The pain severity of the CG and SG were similar at the start of the active phase (p>0.05) while the pain severities of the participants in the SG were found to be significantly lower compared to the CG in the transitional phase and in the postnatal period (p<0,001). The labor process of the SG (30,7±9,8 minutes) took a significantly shorter time than the CG (37, ±10,7 minutes) (p<0,002). The mean WPSCGDLS score of the SG (125,18±2,72) was found to be higher than the CG (116,72±5,77) on a level of advanced statistical significance (p<0.001). The MSNBS mean score of the SG (191,4±10,6) was also found to be higher than the CG (161,6±14,7) on a level of advanced statistical significance (p<0.001).Conclusion: Information support during delivery was found to decrease pain and the duration of the labor process while increasing the mothers’ perception of support received during labor and satisfaction.
Keywords: algı; Delivery, Obstetric; Doğum; Doğum ağrısı; Doğum desteği; doğum labor support; labor; Labor pain; memnuniyet; perception; satisfaction