Jurinea cass.(compositae) üzerinde morfolojik, palinolojik ve anatomik araştırmalar - Saday, Sevda (My University, 2005)
JURINEA CASS. (COMPOSITAE ) ÜZERİNDE MORFOLOJİK, PALİNOLOJİK VE ANATOMİK ARAŞTIRMALAR Jurinea Cass. Compositae familyasına ait bir cinstir. Bu tezde, J. kilaea Azn., J. consanguinea DC. ve J. mollis (L.) Reichb. türleri ile çalışılmıştır. J. kilaea 1897 de Aznavur tarafından bulunan bir türdür. J. mollis 1831 de, J. consanguinea 1838 de dünya literatürüne kazandırılmıştır. Bu üç tür birbirine yakın özellikler göstermektedir. Özellikle J. consanguinea ile J. mollis oldukça benzer özellikler gösteren iki türdür. J. molllis, kendisinden daha sonra isimlendirilen J. consanguinea’dan involukrumunun daha büyük olması; involukrum braktelerinden en dıştakilerin iğnemsi, otsu; içtekilerin ise mızrak şeklinde olması ile ayırt edilmektedir. Ancak J. mollis’in J. consanguinea’ya benzediğine “Flora of Turkey and the East Aegean Islands” eserinde yayınlaşmış olan deskripsiyonun tartışma kısmında değinilmektedir. Bu yüksek lisans tez çalışmasında, yukarıda sözü edilen ve birbirine yakın olan bu türleri ayırt edebilecek yeni özellikler bulabilmek amacıyla; her üç tür için yeni yayılış alanları araştırılmıştır. Bu yayılış alanlarından toplanan örnekler üzerinde daha detaylı dış morfolojik incelemelerde bulunulmuş; her üç tür üzerinde yapılan palinolojik araştırmalar ve anatomik çalışmalarla bu türler arasındaki farklar ortaya konulmuştur. Eylül, 2005 Prof. Dr. Engin ÖZHATAY Sevda SADAY

MORPHOLOGICAL, PALINOLOGIC AND ANATOMICAL RESEARCHES ON JURINEA CASS. (COMPOSITAE) Jurinea Cass. is a species pertaining to the compositae family. In this thesis species such as J. consanguinea DC., J. kilaea Azn. and J. mollis (L.) Reichb have been studied. J. kilaea is a species found around Aznavur in 1897. J. mollis in 1831, J. consanguinea in 1838 were acquired into world literature. These three species have similar characteristics. Particularly J. consanguinea and J. mollis have quite similar characteristics. J. mollis can be distinguished from J. consanguinea (named after the former) by its involucre being bigger; its outer involucre bractea being thorn-like and the iner ones being in the shape of a spear. But in an argument of description published in “ Flora of Turkey”, it was pointed out that J. mollis looks like J. consanguinea. In this master of science thesis, the new diffusion sites of these three species have been researched for the purpose of finding new characteristics of the above-mentioned and similar three species to distinguish them from each other. More detailed outer morphological analysis has been carried out on samples collected from these sites and the differences among these species have been put forth via anatomical studies. Eylül, 2005 Prof. Dr. Engin ÖZHATAY Sevda SADAY
Keywords: Biyoloji