Agresif periodontitisli bireylerde nötrofil fonksiyonları ve mikrobiyolojik incelemelerin periondontal tedavi öncesi ve sonrası değerlerinin araştırılması - Dirikan, Şebnem (My University, 2002)
Bu çalışmanın amacı, yaygın agresif periodontitisli (AgP) hastalarda periodontal başlangıç tedavinin tek başına ve antioksidan (AO) ajan kullanımı ile beraber klinik ve mikrobiyolojik parametreler, nötrofil sayısı, dişeti oluğu sıvısı AO sistemleri ve total protein (TP) konsantrasyonu üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma kapsamına, 12 hastanın 81 bölgesi dahil edildi ve bu bölgeler sondalanabilir cep derinliğine (SCD) göre (4?SCD?6 mm ve SCD£3 mm) ikiye ayrıldı. Ayrıca hastalar, seçilen bölgelerdeki başlangıç klinik ve mikrobiyolojik bulguların ve nötrofil sayısının dağılımının benzer olmasına dikkat edilerek, iki grup altında toplandı. 1. gruba sadece periodontal başlangıç tedavisi uygulanırken, 2. grupta bu tedavi AO ajanlarla desteklendi. Tüm hastaların, tedavi öncesinde ve 5 hafta sonrasında, plak indeksi, dişeti oluğu kanama indeksi, SCD ve rölatif ataşman seviyeleri (RAS), subgingival flora ölçümleri, nötrofil sayımları, dişeti oluğu sıvısı total AO ve protein profilleri değerlendirildi. Klinik değerlendirmede, SCDdeki azalmanın 1. ve 2. grupta 4?SCD?6 mm olan bölgelerde sırasıyla 2.02 mm, 2.08 mm ve SCD£3 mm olan bölgelerde 0.44 mm ve 0.70 mm; RAS değişiminin aynı grup ve bölge sırasıyla 0.80 mm ve 0.89 mm, 0.19 mm ve 0.20 mm olduğu tespit edildi. Bu değişimler SCD ve RAS için tüm gruplarda anlamlı bulundu. Mikrobiyolojik değerlendirmede, her iki grupta da total florada (TF) elde edilen düşüşün yanında zorunlu anaerop ve kapnofilik mikroorganizma yüzde değerlerinin azaldığı, yararlı türler olan fakültatif anaeropların yüzde değerlerinin arttığı tespit edildi. Her iki tedavi grubunda da başlangıçta kültüre edilen mikroorganizmaların tedaviden 5 hafta sonra tamamen elimine edilemediği görüldü. Nötrofil sayısı ise her iki tedavi grubunda 4?SCD?6 mm olan bölgelerde istatistiksel olarak anlamlı azalma gösterdi. Tüm gruplarda TAOKdaki artma ve TP konsantrasyonundaki azalma istatistiksel olarak anlamlı bulundu. İncelenen bütün parametreler açısından gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Ancak tedavinin AO ile desteklendiği grupta SCD, TF, nötrofil sayısı, TAOK ve TP sayısal değişiminin daha fazla olduğu görüldü. Yaygın AgPlilerde daha önceden değerlendirilmemiş pek çok farklı ancak birbiriyle ilişkili mekanizmalara ait parametreleri birarada inceleyen bu çalışma, klinik iyileşmenin yanında konağa ait savunma sisteminde anlamlı değişimleri ortaya koyan bulgularıyla, başlangıç tedavisinin temel yeri ve önemini vurgulamaktadır. AOlar ile ilgili verilerimiz bu ajanların başlangıç tedavisine katkılarını desteklemek için yeterli anlamlılığa ulaşamamıştır. Ancak bu sonuçlar, literatürde eksik olan ve gelecekte araştırılması gereken, AOların yardımcı ajanlar olarak rollerinin diğer periodontitis gruplarıyla kıyaslamalı olarak farklı süre ve dozlarda değerlendirilmesini içeren çalışmalar için cesaret vericidir. The aim of this study was to evaluate clinical and microbiological parameters, neutrophil numbers, antioxidant systems and gingival crevicular fluid total protein concentration in generalized agressive periodontitis patients before and after initial periodontal therapy or initial therapy plus adjunctive use of antioxidants. A total of 81 periodontal sites in 12 generalized aggressive periodontitis patients were examined. These sites were divided based on the probing pocket depth (PPD) measurement (4£PPD£6 mm and £3 mm). Taking similar distribution of initial clinical and microbiological values and neutrophil numbers into consideration, the patients were divided into two groups. The first group was treated with scaling/ root planing (SRP) procedures while second group was treated with SRP supported by systemic use of antioxidants (SRP+AO). Clinical measurements including plaque index, sulcus bleeding index, PPD and relative attachment level as well as subgingival flora, number of neutrophils, total antioxidant capacity and total protein profiles were evaluated before and 5 weeks after the therapy. Clinical evaluation revealed statistically significant reductions in PPD and attachment gains for both of the groups. The microbiological results of both treatment modalities demonstrated reductions in mean counts of total viable cells, obligate anaerobic and capnofilic microorganisms coupled with improvements in mean counts of beneficial facultative anaerobes. Nevertheless, both therapies provided selective elimination in cultivable periodontopathic microorganisms. Neutrophil numbers decreased in all periodontal sites after therapy, but this decrease reached the statistical significance only in the sites with PPD of 4-6 mm. The increase in the total antioxidant capacity and the decrease in total protein concentration were significant for both treatment groups. No significant differences were found between the 2 groups in any parameter. Under the light of our findings, it can be concluded that initial periodontal therapy is essential in consolidating clinical, microbiological and biochemical improvements. Although both treatment groups responded to therapy with similar resolution of infection reflected to clinical, microbiological and biochemical parameters, SRP in combination with antioxidants seems to have adjunctive effects with respect to the differences in PPD, total viable cells, neutrophil numbers, total antioxidant capacity and total protein concentration.
Keywords: Periodontoloji