Dış politika aracı olarak kalkınma yardımları : Fransa örneği - Nabi, Ahmad Shoaib Ghulam (My University, 2020)
Küresel yoksulluğun azaltılmasına yönelik ortak çabalar dış yardımı çevreleyen tartışmaları yoğunlaştırmıştır. Batının gelişmiş sanayileşmiş ülkeleri büyük ölçüde normlar belirledi, 1948'den bu yana ABD'nin devlet destekli dış yardımları Mareşal Plan aracılığıyla ortaya çıkan kuralları belirledi ve dış yardım yönetim kurumlarını şekillendirdi. Afrika bölgesi her zaman bu kuzey-güney ilişkisinin ve BM gibi uluslararası örgütlerin kalkınma gündeminin merkezinde yer almıştır. 2000'ler, Güney'in çeşitli yeni bağışçılarının Sahra Altı Afrika bölgesinde daha aktif olmaya başladığı yeni bir dönemin başlangıcı olmuştur. Diğer batılı dış yardım bağışçıları arasında Fransa, farklı sosyal, ekonomik, politik ve kültürel platformlar aracılığıyla Sahra altı Afrika'da aktif bir rol üstlenmiş olup Afrika'nın en büyük dış aktörlerinden biri olmaya devam etmektedir. Bu tez, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana uluslararası sistemin dönüşümüne yanıt olarak Sahra altı Afrika'ya yapılan Fransız dış yardımının zaman içinde nasıl değiştiğini karşılaştırmalı olarak incelemeye çalışmaktadır. Sahra altı Afrika'da Fransa dış yardımlarının en iyi dış politikasının bir aracı olarak açıklanabileceğini savunmaktadır. Bu tez, Soğuk Savaş, Soğuk Savaş Sonrası ve 2000'li yıllar boyunca Fransa'nın güvenlik ve demokratikleşmeden küresel etkiye ve ticarete kadar tanımlanmış ulusal çıkarları sürdürmek için dış yardımını araç olarak kullanmaya devam ettiğini bulmuştur. Sahra Altı Afrika'da dış yardımın önemli ölçüde azaldığı 1990'ların aksine, 2000'ler bölgeye sadece ikili tahsis yoluyla değil, aynı zamanda çok taraflı kanallar yoluyla da daha yüksek dış yardım tahsisi yaşatmıştır. Bununla birlikte, Fransa'nın tanımlanmış çıkarları üç döneme ayrılabilirken, Fransız kültürel ve dilsel evrensellik arayışı dış politika çıkarları ve Sahra Altı Afrika'ya dış yardım tahsisinde yaygın olarak tanımlanmıştır. İçindekiler1.Giriş1.1.Araştırma Soruları1.2.Çalışmanın Önemi1.3.Çalışmanın Amacı ve Literatüre Katkısı1.4.Araştırma Yöntemi 2.Kavramsal ve Teorik Çerçeve2.1.Dış Yardım Kavramı2.1.1.Kalkınma Yardımı2.1.2.İnsani Yardım2.2.Dış Yardıma Teorik Yaklaşımlar2.2.1.İdealist/ Liberalizm Yaklaşımları2.2.2.Realizm Yaklaşımları2.2.3.Konstrüktivizm Yaklaşımları2.2.4.Dış Yardıma Kolonyal Sonrası Yaklaşımları2.3.Teorik Çerçeve: Bir Dış Politika Aracı Olarak Dış Yardımlar3.Literatür Taraması 3.1.Dış Yardımın Etkileri Üzerine Literatür 3.2.Donorlar Neden ve Nasıl Yardım Ederler?3.3.Dış Yardım Belirleyicileri 3.4.Afrika’da Fransa3.4.1.Franko-Afrika İlişkileri 3.4.2.Fransa ve Sömürge Geçmişi 3.4.3.Fransafrik 3.4.4.Afrika Üzerinde Fransa ve Birleşmiş Milletler 3.4.5.Fransa ve Afrika’da Askeri?3.5.Güney-Güney İş birliği 4.Sahra- Altı Afrika’da Fransa Dış Yardımı4.1.Fransız Dış Yardımın Kuruluşu 4.1.1.Tarihsel Arka Planı4.1.2.İnsani İddialar 4.1.3.Kültürel İş birliği Platformu4.1.4.Uzun Vadeli Yararlanma Platformu 4.2.Soğuk Savaş Sırasında Fransız Dış Yardımı4.3.1990’lar Sırasında Dış Yardım4.3.1.Demokratikleşme 4.3.2.Küresel Yönetişimin Ortaya Çıkışı4.4.2000’lardan bu yana Sahra-Altı Afrika’ya Fransız Yardımı4.4.1.Fransız Çok Taraflı Yardımı 4.5. Fransa ve Sahra Altı Afrika'da Yükselen Güçler5.Bulgular ve Analizler 5.1.Soğuk Savaş Dönemi5.2.1990’lar- Soğuk Savaş Sonrası Dönem5.3.2000’lar Sırasında 5.4.Sonuç6.Referanslar

The concerted efforts towards global poverty alleviation has intensified the debate surrounding foreign aid. Developed-industrialized nations of the West-to a large extent- set the norms, defined the rules and shaped institutions of governing foreign aid since 1948 which had marked the emergence of government sponsored foreign aid by the United States through the Marshal Plan. Africa region has always been at the center of this north-south relation as well as development agenda of international organizations like the UN. 2000’s marked the beginning of a new era in which various new donors of South begun to be more active in Sub-Sahara Africa region. Among other western foreign aid donors, France remains one of the major external actors in Africa where it continues to engage actively in Sub-Saharan Africa through different social, economic, political and cultural platforms. This thesis attempts to comparatively analyze how French foreign aid to SSA has changed over time in response to the transformation of the international system since the end of Cold War. It argues that France foreign aid in Sub-Sahara Africa could best explained as a tool of its foreign policy. The thesis finds that during the Cold War, Post-Cold War and the 2000s, France continued to utilize/ instrumentalize its foreign aid to pursue national interests defined ranging from security and democratization, to global influence and trade. Unlike the 1990s where foreign aid experienced significant reduction in Sub-Sahara Africa, the 2000s experienced higher foreign aid allocation to the region not only through bilateral allocation, buts also through multilateral channels. Nonetheless, whereas the defined interests of France varied across the three eras, the pursuit of French cultural and linguistic universality has been identified as common in the foreign policy interests and foreign aid allocation to SSA. CONTENTLIST OF FIGURESviLIST OF TABLESvii1INTRODUCTION11.1Research Questions41.2Justification of Case Selection and Importance of this Study41.3Aims and Contribution to Literature51.4Method of Research52CONCEPTUAL AND THEORETICAL FRAMEWORK72.1The Concept of Foreign Aid72.1.1Development Aid112.1.2Humanitarian Aid122.2Theoretical Approaches to Foreign Aid142.2.1Idealist/ Liberalist Approaches152.2.2Realist Approaches152.2.3Constructivist Approaches162.2.4Post-Colonial Approaches to Foreign Aid172.3Summary182.4Theoretical Framework: Foreign Aid as an Instrument of Foreign Policy193LITERATURE REVIEW203.1Literature on Effects of Foreign Aid213.2How and Why do Donors Give Aid?223.3Determinants of Foreign Aid243.4France in Africa253.4.1Franco-African Relations253.4.2France and the Colonial Past263.4.3La Francafrique273.4.4France and the United Nations on Africa283.4.5France and Military Engagement in Africa293.5South-South Cooperation304FRENCH FOREIGN AID IN SUB-SAHARA AFRICA334.1Foundation of French Foreign Aid334.1.1Historical Mindset334.1.2Humanitarian Claim354.1.3Platform for Cultural Cooperation364.1.4Platform for Long-Term Benefits394.2French Foreign Aid During Cold War404.3Foreign Aid During 1990’s424.3.1Democratization424.3.2Emergence of Global Governance464.4French Aid to SSA since 2000504.4.1French Multilateral Aid544.5France Vs. Rising Powers in SSA585FINDINGS AND ANALYSIS615.1Cold War Era615.2Post-Cold War Era- 1990s635.3During the 2000s655.4Conclusion66REFERENCES69
Keywords: Çıkarlar Foreign Aid; Dış Politika; Dış Yardım; Foreign Policy; France; Fransa; Interests; International economic relations; International relations; Sahra Altı Afrika; Sub-Saharan Africa; Uluslararası ekonomik ilişkiler; Uluslararası ilişkiler