Sermaye piyasası aracı kurumlarında muhasebe düzeni - Akgün, Metin (My University, 2009)
SERMAYE PİYASASI ARACI KURUMLARINDA MUHASEBE DÜZENİ Sermaye piyasası, orta ve uzun vadeli fon arz ve talebinin karşılaştığı piyasadır. Sermaye piyasası aracı kurumları, sermaye piyasasına fon arz edenler ile sermaye piyasasından fon talep edenleri buluşturan kurumlardır. Sermaye piyasası aracı kurumlarının muhasebe düzeni, faaliyet alanlarının diğer işletmelerden farklılığı nedeniyle, kendine has birtakım özelliklere sahiptir. Hesap planı, kayıt düzeni, muhasebe belgeleri ve muhasebe defterlerinde diğer işletmelerden önemli farklılıklar gözlenmektedir. Buna karşın sermaye piyasası aracı kurumlarının finansal tablolarının Uluslararası Muhasebe/ Finansal Raporlama Standartlarına uygun şekilde düzenlenmesi muhasebede dil birliğinin oluşmasına katkı sağlamıştır. Bu çalışmada, sermaye piyasası aracı kurumlarının muhasebe düzeni derinlemesine incelenmiş ve konuyla ilgili bir uygulamaya yer verilmiştir.

ACCOUNTING SYSTEM OF CAPITAL MARKET BROKERAGES Medium and long-term fund offer and fund demand encounters in capital markets. Brokerages get together fund offerers and fund demandants in capital markets. Brokerages accounting system includes some specific properties. Because field of activities of brokerages are different from other businesses. There are differences at chart of accounts, record order, accountable receipts and book of accounts of brokerages from other businesses. But brokerages financial statements are arranged according to International Accounting/ Financial Reporting Standarts and this case has contributed to use same language in accounting. In this study brokerages accounting system is analyzed deeply and practise has been made related to the subject.
Keywords: Muhasabe; Sermaye Piyasası