Endüstri ürünleri tasarımında kullanılan çevre dostu plastik malzemeler ve plastiğin geri kazanımı - Purde, Özkan (My University, 2009)
Bu çalışma günümüz endüstri ürünleri tasarımında sıklıkla kullanılan plastik malzemelerin, sürdürülebilir yaklaşımlar etkisi ile ekolojik açıdan kullanımlarını ve geri dönüşümlerini ortaya koymayı amaçlar. Bu amaç doğrultusunda 4 ana bölüm oluşturulmuştur: İlk bölümde çevre ile barışık tasarımlar ortaya koymanın metodolojisi olan sürdürülebilir ve çevreci tasarım kriterleri tanım, yöntem ve uygulama yönleriyle ele alınmıştır. Bu kısımda malzeme seçimlerinin bu yaklaşımı desteklemede ki kritik etkileri gösterilmek istenmiştir. İkinci bölüm hazırlanırken çevreci ve sürdürülebilir yaklaşımın konvansiyonel plastikler ile de sağlanabileceği gerçeği temel alınarak günümüzde kullanılan yaygın plastik çeşitlerinin nitelikleri ve kullanım alanları irdelenmiştir. Birbirinden farklı uygulama örnekleri ile tasarımcının, malzemelerin kullanım kapasiteleri hakkında ki vizyonunu genişletmek amaçlanmıştır. Devam edildiğinde, malzeme odaklı bu bakış açısı bir adım daha ileri götürülerek günümüz teknolojisi ile üretilmiş yeni, doğa dostu ve farklı kapasitelerde ki plastikler tanıtılarak konvansiyonel plastiklerin yerlerini alabildikleri durumlar gösterilmiştir. Son bölümde ise tanıtılan bu plastiklerin kullanım ömrü sonunda geçirdikleri süreçler anlatılarak sürdürülebilir ve çevreci tasarım kriterleri dahilinde hangi noktada oldukları ifade edilmiştir. Anahtar sözcükler: Plastik, sürdürülebilir, çevreci, tasarım, biyoçözünür, geri dönüşüm

This study aims to present different usages and recycling/ regaining processes of today’s popular industrial design materials, plastics, with a sutainable point of view. Accordingly, the study consists of 4 main sections: To begin with, general definitions, techniques and applications about sustainable and environmental design, the methodology of designing ecologically sound objects and services, are given. The critical importance of choosing the right material is also emphasized. In the second chapter the properties and general applications of conventional plastics are explained, based on the fact that sustainable design can also be achieved with those materials. With so many and diverse examples, the goal is to widen the designer’s vision about the usage of those materials. To continue and to take this material based sight one step forward, plastics which are technologically new, environment friendly and having different capacities are explained, thus are the possible replacement examples for conventional plastics. Finally, plastics which are mentioned earlier are examined at the end of their useful lives. The processes and their status towards the sustainable point of view are shown. Plastic, sustainable, environmental, design, biodegradable, recycling
Keywords: Endüstri Ürünleri Tasarımı; Plastik Malzemeler; Plastik_Geri Dönüşüm