Gayrimenkul değerlemesinde arsa payı kavramı önemi ve hesaplanması - Akpınar, Barış (My University, 2019)
Bir arsa üzerinde ortak mülkiyet hakkının bağımsız bölümlere tahsis edilen kısımlarınıarsa payı denir. Bu sebepten dolayı bağımsız bölümler için en önemli unsur, arsa paylarınınadaletli bir biçimde paylaştırılmasıdır. Arsa payı kavramı yalnızca kat irtifakı veya direk katmülkiyeti kurulduğu anda gündeme gelen; ancak gerçekten bağımsız bir bölümün kaderinideğiştiren en önemli unsurlardan biridir. Arsa payının yasalara uygun paylaşımının yapılmasındave hakkaniyete uygunluğu çerçevesinde belediyeler ve tapu dairelerinin gerekli hassasiyetigöstermedikleri bilinmektedir. Bunun sonucunda ise konuya vakıf olmayan birçok kooperatif vemüteahhitin arsa paylarını binadaki bağımsız bölüm sayısına eşit bölmek suretiyle paylaştıklarıbilinmektedir ve bu durum adil olmayan ve yanlış bir uygulamadır. Arsa payının tespitindeyaşanan bu hatalı uygulamalar bu alandaki yanlış ve eksik edinilmiş bilgilerdenkaynaklanmaktadır. Son yıllarda bu bağlamda arsa payının belirlenmesinde büyük yanlışlıklarmeydana gelmektedir.Yapılan bu çalışmada, ülkemizde bulunan yanlış arsa payı dağıtımını gösteren somutörnekler gösterilmiş olup yanlış dağıtım yapılan bir örneğin beklenilen doğru biçimi gereklihesaplamalar yapılarak tezin 4. bölümünde sunulmuştur.Çalışmada arsa payının yanlışhesaplanmasının doğurabileceği sorunlar irdelenmiştir. Ayrıca adaletli arsa payı yapılabilmesiiçin kat irtifakının kurulma seviyesinin değiştirilmesi önerilmiştir. Bu tezde doğru arsa paylarıtespitine dair öneriler sunarak adaletli arsa paylaşımının nasıl olduğunu örneklendirmeye katkıdabulunmayı amaçlanmıştır.

Land share is defined as the parts of the common property which are allocated to thedetached section of a land. Therefore, for every single space in a property the most significantissue is the fair share of the land share. The term land share becomes a current issue only whenthe construction servitude or property ownership is founded, however it is still one the mostcrucial factor that gives life to the single space. This is a commonly known fact thatmunicipilities and land legistry offices do not pay sufficient attention to the land share whichshould be done in accordance with the laws and fairness. As a result of this, it is known thatseveral cooperation offices and building contractor who lack knowledge does the land share inaccordance with the number of the detaches sections and this is an application which is both notfair and correct. The mistakes experienced in this application process of land share are caused bythe false and lacking information. In recent years, there have been many false applications indetermining the land share.In the fourth section of this study, the tangible samples about the incorrect land sharedistribution in our country are shown and an expected correct result of an incorrect share isrepresented in order to show the differences. The problems that may arise from the incorrectvaluation are also discussed in this present study. Besides to do a fair land share a change in thelevel of creating land share is suggested. The main purpose of this thesis is to display the fair landshare by giving examples of correct real estate valuation.
Keywords: Adaletli Arsa Payı Örneği Real Estate Valuation; Arsa payı; Arsa Payı Kavramı; Arsa PayıHesaplaması; Arsa Payının Önemi; Business; Gayrimenkul Değerleme; Gayrimenkul yatırımı; İşletme; Land Share; Land ShareCalculations; Real estate investment; The Importance of Land Share