Oxford Üniversitesi Bodleian Kütüphanesi Or.399 numaralı şiir mecmû'ası (inceleme-metin-MESTAP'a göre tasnifi) - Amoutska, Elif (My University, 2024)
Bu çalışmada II+36+IV varaktan oluşan, Oxford Üniversitesi Bodleian Kütüphanesi Or.399 numaralı şiir mecmû‘ası çeviri yazı alfabesine aktarılarak incelenmiştir. Çalışmanın sonunda Şiir Mecmû‘alarının Sistematik Tasnifi Projesi (Mestap) Tablosu hazırlanmıştır. Mecmû‘anın kayıtlı olduğu katalogda kime ait olduğu, dönemi ve müstensihi belirtilmemiş olmakla beraber, muhtevasından yola çıkılarak XVI. yüzyıl şiir mecmû‘ası olduğuna hükmedilmiş, imlâ hususiyetlerindeki dikkat ve titizlikten yola çıkılarak da eğitimli bir kalemden çıktığı görülmüştür. Mecmû ‘a Dìvān-ı Ġazeliyyāt-ı Şuʿarā başlığını taşımaktadır. Tezin muhtevası, mecmû‘a mefhumu ve bir mecmû‘a örneği formundadır. Giriş bölümünde bir gelenek mahiyetinde mecmû‘a, tanımı, gelişimi ve geleneği üzerine bilgi verilmiş, tasnif hususu anlatılmış ve Klasik Türk edebiyatı sahasında mecmû‘aların önemi üzerinde durulmuştur. İnceleme kısmı üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde mecmû‘a üzerine genel tespitler ve mecmû‘ada şiiri bulunan şairlerin kısa biyografilerine yer verilmiştir. Mecmû‘anın ihtiva ettiği şiirlerin nazım şekilleri ve aruz kalıpları, bilinmeyen şairler ve ilk kez karşılaşılan şiirler, mecmû‘ada yer alan edebi türler ise ikinci bölümde yer almaktadır. İncelemenin üçüncü bölümünde metin oluşturmada takip edilen yol başlığıyla metnin tesisinde uyulan metotlar maddeler halinde verilmiş, çeviri yazı alfabe tablosu eklenmiştir. Yine aynı bölümde tenkitli metin ve tıpkıbasım da yer almaktadır. Son olarak teze, sonuç, kaynakça ve Şiir Mecmû‘alarının Sistematik Tasnifi Projesi (MESTAP) uyarınca hazırlanan tablo eklenmiştir. Mecmû‘a içerisinde gazeller çoğunlukta olmak üzere, kasîde, terkîb bend, murabba‘, müseddes, muhammes, tercî‘ bend nazım şekilleriyle kaleme alınmış şiirler mevcuttur.

In our thesis study in question, the poetry journal numbered Or.399 from Oxford University Bodleian Library, consisting of II+36+IV folios, was analyzed by transferring it to the transcription alphabet. In the catalog in which the journal is registered, its owner, its period and its copyist are not specified, but based on its content, it is believed to be from the 16th century. It has been observed that the writing features were written by an educated writer with care and meticulousness. At the beginning of the journal has the title Divan of Ghazal Poems. The content of the thesis is in the form of magazine concept and magazine example. In the introduction, information is given about the journal, its definition, development, its classification is explained and the importance of magazines in the field of Classical Turkish literature are emphasized. The review section consists of three parts. In the first section of the review are included general findings about the journal and short biographies of the poets whose poems appear in the journal. In the second part of the review verse forms and aruz patterns of the poems, literary genres in the journal, unknown poets and poems encountered for the first time. İn the third section the methods used in the creation of the text are given in items under the heading of the path followed in the creation of the text and a transcription alphabet table is added. In the same section, the critical text and a facsimile are also given. The last chapter is devoted to the conclusion, bibliography and classification in accordance with the Systematic Classification of Poetry Magazines Project (MESTAP). The journal contains poems written in verse forms such as kaside, terkib bend, murabba, müseddes, muhammes, terci‘ bend and mostly ghazals.
Keywords: 16. yüzyıl; 16.yy. Mestap; 16th century; Ancient Turkish literature; Classical Turkish Literature; Eski Türk edebiyatı; Gazel; Ghazals; History and criticism; Journal; Klasik Türk Edebiyatı; Magazine; Mecmû‘a; Mecmû’a; poem; poet; Şair; Şiir; Tarih ve eleştiri; Turkish poetry; Türk şiiri