28 Şubat sürecinde medya - Soncan, Emre (My University, 2006)
TEZ ÖZETİ 10 yılda bir darbe görmeye alışan Türkiye,. 1980 askeri müdahalesinden sonra yeni bir müdahaleyi 27 yıl sonra yaşadı. 1996’da kurulan Refah-Yol hükümetinin icraatları ve özellikle Refah Partili yetkililerin söylemleri, hem Genelkurmay’da hem de toplumun önemli bir kesiminde büyük rahatsızlık uyandırdı. ‘Lâiklik elden gidiyor’, ‘Cumhuriyet yıkılıyor’ tezleri medyada sık sık işlendi. Hükümet, iktidardan uzaklaştırıldı ve yerine Anasol-D hükümeti kuruldu. Genelkurmay-medya ve bazı sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket ettiği, laikli karşıtı eylemlerin de yaşandığı bu dönem 28 Şubat süreci olarak tarihteki yerini aldı. Refah-Yol’un düşürülmesinde medya önemli bir rol oynadı. Silahlı Kuvvetler’in de desteğini arkasına alan gazeteler, Necmettin Erbakan önderliğindeki koalisyon hükümetinin devam etmesi halinde, Türkiye’de laikliğin geri dönülemez bir biçimde tehlikeye gireceği tezini işledi. Hükümetin düşürülmesinde, 28 Şubat 1997’de yapılan ve tam 8,5 saat süren Milli Güvenlik Kurulu toplantısı önemli bir işlev gördü. MGK’da alınan kararlar hükümete muhtıra olarak yorumlandı. Refah-Yol’un bitimiyle kurulan Anasol-D hükümeti Türkiye’yi seçime götürdü. 1999 seçimleri sonucu DSP-MHP-ANAP koalisyonu kuruldu. 2001’de Türkiye tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşadı. 3 Kasım 2002’de yapılan erken seçimler neticesinde AK Parti tek başına iktidar oldu. Söz konusu hükümetler döneminin tümünde, 28 Şubat sürecinin etkileri hissedildi. THE MEDIA IN 28 FEBRUARY

Turkey has been a state, that was used to see a military strike in every decade. After the coup d’etat that was happened ih 1980, a new intervention was occured in 1997. The actions and discources of Welfare-Way goverment, disturbed both General Stuff and in an important part of tHe society. Media covered ‘Laicism is disappearing’, ‘Rebuplic is being destroyed’ ideas. The government was overthrown and Motherleft-D goverment replaced it. This era, in which General Stuff, media and non govermental organizations acted together, was called ‘28 February’. Media played a crucial role to put Welfare-Way coaliton down. The newspapers that were backed by General Stuff, alway said that “If the Goverment led by Necmettin Erbakan, laisicm could be lost”. The National Security Council meeting that was held in 28 February 1997, functioned effectively to oust the coalition. The decisions were taken in this meeting was interpreted as a warning against the government. Motherleft-D goverment was formed after Welfare-Way, and took Turkey to general election. In 1999 election, Democratic Left Party, National Action Party and Motherland Party took the power. Turkey faced the biggest economic crisis in 2001 ever. In 2002, Justice and Development Party became goverment. Through all those goverment, the effects of 28 February were felt. Sayfa No. 1. GİRİŞ1 2. REFAH-YOL İKTİDARININ KURULUŞU3 2.1. Cumhurbaşkanı’nın Hükümet Kurma Görevini Erbakan’a vermesi ve Partilerde Yaşanan İstifalar4 2.2. Refah-Yol’un Kuruluşu ve Gerginliklerin Başlaması…4 2.2.1. TRT’nin Tartışma Yaratan 12 Eylül Belgeseli6 2.2.1.1. Demokrasi Tartışmaları7 2.2.1.2. ‘Amerikalı Komutan Karadayı’yla Görüştü’ İddiası8 2.2.1.3. İrtica ve Lâiklik Tartışmaları9 2.2.2. Sincan’daki Kudüs Gecesi11 2.2.3. Refahlı Şükrü Karatepe’nin 10 Kasım Açıklaması12 2.2.4. Refah’ın Basına Karşı Aldığı Tedbirler12 2.3.YAŞ Kararları ve Medya12 3. TARİHİ 28 ŞUBAT MGK’SI13 3.1. Ve Tanklar Yürüdü14 3.1.1. Sincan’dan Geçen Tanklara Medya Tepkisi14 3.1.2. 28 Şubat Kararları15 3.1.3. 28 Şubat Kararlarıyla İlgili Atılan İlginç Başlıklar16 3.2 Erbakan-Kalemli Görüşmesi16 3.3. Erbakan-Doğan Kavgası……………………………………………………..17 4. TARİHİ MGK SONRASI19 4.1. 8 Yıllık Kesintisiz Eğitim Tartışmaları19 4.2. Çiller-Karadayı Diyaloğu20 5. REFAH-YOL VE MEDYA GERGİNLİĞİ ZİRVEDE21 5.1. Erbakan da Çiller de Medyadan Hoşnutsuz22 5.1.1. Sabah’tan DYP Milletvekillerine Çağrı22 5.2. Komutanım Haberlerimiz Nasıl?23 5.3. Batı Çalışma Grubu(BÇG)…………………………………………………..23 5.3.1. Savcılara Verilen Brifing……………………………………………..24 6. ASKER-HÜKÜMET İLİŞKİLERİ KOPMA NOKTASINA GELİYORHata! Yer işareti tanımlanmamış. 6.1. Yağlıkazığı Orakoğlu’da Teyit Etti26 6.2. Çelik ve Erbakan’ın Şimşekleri Üzerlerine Çeken Açıklamaları27 6.3. Necmettin Erbakan Kimdir…………………………………………………..29 7. REFAH-YOL İÇİN YOLUN SONU29 8. 28 ŞUBAT SÜRECİ ANASOL-D İLE DEVAM EDİYOR30 8.1. Genelkurmay Acilen Seçim İstiyor30 8.2. ‘Seçimi İsteyen derin Devlet’31 8.2.1. Erbakan’ın Erken Seçim Öngörüsü31 9. 18 NİSAN SEÇİMLERİ33 9.1. Seçimler Öncesi Çiller-Doğan Diyaloğu33 9.2. Seçimler Sonuçlandı34 9.2.1.İtiraflar Başlıyor34 9.2.2. Genelkurmay’dan Kutan’a Cevap49 10. DARBELER HAKLI OLABİLİR Mİ56 10.1. Tibuk’tan Özkök’e Cevap56 10.2. Özkök Tartışmayı Derinleştiriyor58 10.3. Memurların İhracını Kolaylaştıran Kararname Üzerine Tartışmalar58 10.3.1. Ecevit: ‘Yaşananlar Krizdir’60 10.4. 2000’deki Önemli YAŞ Toplantısı60 10.5. Gülay Göktürk'ün Özkasnak Hatırası………………………………………61 10.5.1. Talu'nun da Anısı Var………………………………………………62 10.6. Erbakan'dan Gazetecilere Özel Yemek…………………………………… 62 11. ERKAN MUMCU KRİZİ65 11.1. ‘ABD Ordusu Balans Ayarı Yaptı’70 11.2. Kıvrıkoğlu’ndan Ecevit’e Ziyaret72 11.3. Özkök’ün İrtica Açıklaması73 12. VE 3 KASIM 2002 SEÇİMLERİ75 12.1.28 Şubat AKP İçin de Sürecek mi?77 12.1. Sezer'in Cumhurbaşkanlığının etkisi………………………………………..77 13. SONUÇ83 KAYNAKÇA84
Keywords: Basın_Siyaset ve Yönetim; Basın_Tarih