Kuşak ve yol inisiyatifi kapsamında Sahraaltı Afrika’da yapılan karayolu ulaşım projelerinin Türkiye - Afrika ekonomik ilişkilerinin gelişmesindeki rolü: Cibuti, Etiyopya ve Kenya örneği - Öcal, Mehmet Kadir (My University, 2024)
Günümüz itibariyle Afrika Kıtası, Asya Kıtası ile birlikte 21.Yüzyıl’ın en büyük atılımını gerçekleştiren bölgelerini barındırmaktadır. 2017 yılı rakamlarına göre yıllık ticaret hacmi 6,36 Trilyon Amerikan Doları olan Afrika’da, Sahraaltı Afrika’sının ticaret hacmi 2018 rakamlarına göre 1,69 Trilyon Amerikan Doları’na yükselmiştir. Bu çalışma, Afrika kıtasının potansiyeli ve yakın gelecekte ulaşılması beklenen uluslararası politik ekonomi bağlamındaki stratejik konumunun Türkiye tarafından nasıl pozitif olarak değerlendirilebileceği üzerine fikirler verirken, Sahraaltı Afrika ile ilgili ekonomik ve sosyal güncel bilgiler sunarak özgün düşüncelerin oluşmasını tetiklemeyi amaçlamaktadır. Afrika kıtasının tarihsel ve ekonomik geçmişi göz önüne alınarak bir değerlendirme yapıldığında, Avrupa ve Amerikalıların koloni yönetimleri oluşturduğu Afrika kıtası birçok açıdan gelişime ayak uyduramamış ve diğer kıtalardan, gelişmişlik düzeyi bakımından geri kalmıştır. Ancak, Dünya ekonomilerinin kendini tekrar eden bir çıkmaza sürüklendiği günümüzde, Afrika kıtasının bakir yapısı dinamik nüfusuyla birleşince, Afrika yatırımcılar için büyük avantajları olan bir pazara dönüşmektedir. Dolayısıyla, altyapı yatırımları başta olmak üzere, Afrika kıtasının yatırımlara ihtiyaç duyması başta Çin ve bütün gelişmiş ekonomilerin Afrika’da yatırım yapmasına neden olmaktadır. Afrika’ya yapılan ve yapılacak olan yatırımlar yabancı sermaye ve direkt yatırım (foreign direct investment) özelliği taşırken bu yatırımlar karşısında Afrika ülkelerinin borçlanması ve bu büyük borçların ödenmesinin kolay olmayacağı öngörülmektedir(Angola örneğinde olduğu gibi). Bu bağlamda, kıtanın ihtiyacı olan projelerin gerçekleştirilmesi bakımından itici güç haline gelen Kuşak ve Yolİnisiyatifi kapsamındaki projeler ve yatırımlar konu olarak seçilmiştir. Devam eden projeleri de kapsayan güncel bir çalışma olmasını amaçladığım bu çalışma, konu ve kapsam bakımından lüteratürde fazla bulunmayan öğelere sahip olacaktır. Örneğin; günümüz koşulları göz önüne alınarak gerçekleştirilmekte olan bu projelerin, hedeflenen bölgelere getireceği refah ile ilgili gelecek perspektifi çizecektir. Bu itibarla, bu çalışmanın özgünlüğü asıl değeri haline gelecektir. Kuşak ve Yolİnisiyatifinin Sahraaltı Afrika’da bulunan liman ve ulaşım projeleri üzerinden değerlendirilmesi üzerine literatürde kapsamlı bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, güncel bilgileri içeren ve özellikle Türkçe kaynak arayan okuyucuların başvurabileceği bir araştırma ortaya çıkarmaktır.

As of today, although Africa is in a backward state from other continents of the world, together with Asia, it contains the regions and countries that made the biggest breakthrough of the 21st century. According to the figures of 2017, the annual trade volume in Africa was 6.36 Trillion USD, while the trade volume of Sub-Saharan Africa increased to 1.69 Trillion USD according to 2018 figures. While my study gives ideas on how Turkey can positively evaluate the potential of the African continent and its strategic position in the context of international political economy, which I expect it to reach in the near future, it also aims to trigger the formation of original thoughts by giving current economic and social information about Sub-Saharan Africa. When an evaluation is made considering the historical and economic history of the African continent, the African continent, where European and American colonial administrations formed, could not keep up with the development in many respects, and in the most obvious way, it was left behind from other continents in terms of development level. However, these days when the world's economies are dragged into a repetitive stalemate, when this virgin structure of the African continent is combined with its dynamic population, Africa turns into a market with great advantages for investors. In this way, the African continent's need for investments, especially infrastructure investments, causes China and all developed economies to invest in Africa. While investments made or to be made in Africa have the characteristics of foreign capital and direct investment, African countries will borrow against these investments and it will not be easy to pay these large debts by the countries that receive investments (as in the case of Angola). In this context, projects and investments within the scope of the One Belt One Road Initiative, which became the driving force for the projects that the continent needs, were chosen as the subject. My thesis, which I intend to be an up-to-date study that includes ongoing projects, will have elements that are not found in the literature in terms of subject and scope. For example; it will draw the future perspective of the prosperity that these projects, which are being carried out considering today's conditions, will bring to those regions. As such, the originality of my work will become its main value. There is not many comprehensive study in the literature on the evaluation of the One Belt One Road Initiative on port and transportation projects in Sub-Saharan Africa. In this respect, I would like to create a resource that contains up-to-date information and can be consulted primarily by readers who are looking for resources in Turkish language.
Keywords: Africa; Afrika; Belt and Road Initiative; China; Çin; Dış ilişkiler; Foreign relations; Highways see roads; International economic relations; Karayolları; Kuşak ve Yol İnisiyatifi; Sahraaltı Afrika; Sahraaltı Afrika Demir Yolu Projeleri; Sahraaltı Afrika Kara Yolu Projeleri; Sahraaltı Afrika Liman; Sahraaltı Afrika Ulaşım Altyapı Projeleri; Sub-Saharan Africa; Sub-Saharan Africa Land Road Projects; Sub-Saharan Africa Port; Sub-Saharan Africa Railway Projects; Sub-Saharan Africa Transportation Infrastructure Projects; Turkey; Türkiye; Uluslararası ekonomik ilişkiler