Kırklareli İli’nin coğrafi etüdü - Balcı, Ali, 1968- (My University, 2001)
Türkiye'nin kuzeybatısında 41° 13' - 42° 06' Kuzey enlemleri, 26° 52' - 28° 08' Doğu boylamları arasında yer alan Kırklareli İli, Kuzeyde Bulgaristan, Doğuda Karadeniz, Batıda Edirne İli, Güneyde ise Tekirdağ İli ile sınırdır. Kırklareli İli; iklim, bitki örtüsü ve toprak özellikleri bakımından kuzeyi ile güneyi arasında farklıklar göstermektedir. Yeryüzü şekilleri ve iklim özelliklerinden kaynaklanan bu farklılıklar, beşeri ve ekonomik özelliklerine de yansımıştır. Yükseltinin ve eğimin arttığı Yıldız Dağları kesiminde, ormancılık ve hayvancılık temel ekonomik etkinlikleri oluştururken, tarım alanlarının geniş yer tuttuğu Ergene Havzasında tarımsal etkinlikler öne çıkmaktadır. Yaklaşık 6550 km2 lik yüzölçüme sahip Kırklareli İli'nde; 5 şehir, 17 kasaba, 181 köy yerleşmesi bulunmaktadır. Bu yerleşme birimlerinde 1997 genel nüfus sayımı sonuçlarına göre 318.866 kişi yaşamaktadır. Son yıllarda, kırdan kente ve il dışına yönelen göçlerin artmasına bağlı olarak nüfusun %52 şehir, %16 kasaba, %31'i de köy yerleşmelerinde ikâmet etmektedir. Kırklareli İli, Ergene Havzası'ndaki gibi geniş tarım alanlarıyla tarımsal üretimin, Yıldız Dağları üzerinde geniş yer tutan yoğun bitki örtüsüyle orman gelirlerinin, nüfuslanan ve sanayileşen İstanbul'un hinterlandı olması ve Balkanlara bağlanan kara ve demir yollarının üzerinde olması sebebiyle kurulması uygun sanayi bölgelerinin, tarihi ve tabii turizm potansiyelinin mevcut olması ve her ilde bulunmayan üstün varlıklarıyla gelişmeye namzet bir konumdadır. Ancak fiziki şartlardan kaynaklanan; kuraklık, sel baskınları, beşeri özelliklerinden kaynaklanan; bitki örtüsünün tahribi, akarsuların kirletilmesi, eğitim, sağlık, yaşayış ve idari yapılanma ile ilgili sorunları, ekonomik özelliklerinden kaynaklanan; tarım, hayvancılık, sanayi, ulaşım ve turizm hizmetlerinin yürütülmesinden ve kullanılmasından kaynaklanan birçok sorunları da bulunmaktadır. Kırklareli İli'nde bulunan mevcut varlıklar ile yaşanan bütün bu sorunlar, İlin fiziki, beşeri ve ekonomik potansiyelleri coğrafî yaklaşımlarla rantabl olarak kullanılarak, hazırlanacak kalkınma projeksiyonları ile giderilebilir. ABSTRAC Kırklareli, which is in North west of Turkey, is in between 41° 13' - 42° 06' Northern latitudes and 26° 52' - 28° 08' Eastern lonpitudes. It is bordered with Bulgaria in North, Blacksea in East, Edirne in west and Tekirdağ in south. There are some diffrences between North and South of Kırklareli in climate in plant and soil properties. This diffrences which result from geographic or climatic properties affect on social and economic properties. İn the area of Yıldız (Istranca) Montain, wich has hight and inclination, forestry and animal husbondry are the main economic facilities. On the orher hand in the area of Ergene, which has wide fields, agricultural facilities are more common. İn Kırklareli, which has 6.550 km2, area there are 5 cities, 17 towns, 181 willopes. İn this places acording to 1997 general population counting results there are 318.866 people. İn recent years becomse of the minigration from rural areas to urban centre and to the other cities 52 % of the population lives in aties, 60 % of it lives in towns and 31 % of it lives in aties villages. Kırklareli has a potantial of natural and historical tourism and it 7 places in the centre of railways from Anatolia to Ballıans and it is a hınterland of İstanbul which has a preat population and ındustry a develop ındustry and it has supplies of agricultural and forests incomes in Ergene and Yıldız Montain. But is has many problems due to, phyciled conditions like destraying plants, pollınting rivers and educational, healtin, life style and administrational problems, economical problems like agricultural animal husbandry, indrüstrical, transportational and tourism problems. This problems in Kırklareli can be solved by stratecies which deal with phycihol, sociocilical and economical.
Keywords: COĞRAFYA-ETÜDLER-KIRKLARELİ; KIRKLARELİ (TÜRKİYE)_TARİH