Saldırganlık envanterinin türkçeye uyarlanması: geçerlik ve güvenirlik çalışmaları - Çelik, Hilal; Otrar, Mustafa (Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 2009)
Bu çalışmada, Saldırganlık Envanteri’nin (SE) (Aggression Inventory) Türkçeye uyarlanması ve ölçeğin geçerlik güvenirlik çalışmaları yapılması amaçlanmıştır. Bu bağlamda araştırma verileri, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında Marmara Üniversitesi’nin farklı fakültelerinde eğitim gören toplam 438 (148 bayan, 290 erkek) üniversite öğrencilerinden elde edilmiştir. Envanter, (SE) 30 maddeli, beşli Likert tipi bir ölçme aracıdır. Çalışmada, envanterin orijinal faktör yapısına bağlı kalınarak geçerliliği test etmek üzere ölçüt bağımlı geçerlik yönteminden yararlanılmıştır. Ölçüt bağımlı geçerlik analizi sonucunda SE ile saldırganlık ölçeği (SÖ) asında (r= .766) istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki elde edilmiştir. Envanterin güvenirliğini test etmek üzere Cronbach alpha, madde-toplam, madde-kalan, madde ayırtedicilik ile test-r-test metotları kullanılmıştır. Yapılan istatiksel analizler neticesinde envanterin Cronbach Alpha değeri α=,823, testr-test güvenirlik katsayısı ise “r=.528” olarak bulunmuştur. Saldırganlık Envanterinin madde toplam korelasyon değerlerinin “,229” ile “,689” arasında, madde kalan korelasyon değerlerinin ise “,134” ile “,619” arasında değiştiği görülmüştür. Madde ayırt edicilik analizi neticesinde ise her maddenin ayırt ediciliğinin yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Yapılan analiz sonuçları Saldırganlık Envanteri’nin değişik saldırganlık tepkilerini belir
The adaptation of aggression inventory into Turkish: validity and reliability studies
Keywords: Saldırganlık, geçerlik ve güvenirlik