Beden eğitimi derslerinde uygulanan macera temelli öğretim uygulamalarının 11-12 yaş grubu öğrencilerin benlik saygısı ile problem çözme becerilerine etkisinin incelenmesi - Vazgeçer, Esra Karabulut (My University, 2013)
Bu araştırma 10 hafta süren macera temelli eğitim uygulamalarının 11-12 yaş grubu çocukların benlik saygısı ve problem çözme becerileri gelişimine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada Frank ve Panico (2007), Rohnke, (1989), Rohnke ve Butler, (1995), Bethany ve Hersman (2007) tarafından yapılan çalışmalarda, macera temelli uygulamalar için öngörülen sıralı aktiviteler uygulanmıştır. İletişim, güven, işbirliği ve problem çözme aktivitelerini içeren araştırmaya, 11-12 yaş grubu çocukların oluşturduğu, 35 öğrenci deney, 31 öğrenci kontrol grubu olmak üzere toplam 66 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada uygulanan macera temelli uygulamaların çocukların benlik saygısı ve problem çözme becerileri üzerine etkisini incelemek için Coopersmith tarafından geliştirilen ve Pişkin(1997) tarafından Türkçe’ye çevrilen Coopersmith Benlik Saygısı envanteri ile Serin ve arkadaşlarının 2010 yılında geliştirdikleri, “İlköğretim Düzeyindeki Çocuklar için Problem Çözme Envanteri” (ÇPÇE) kullanılmış, ayrıca uygulamadan önce ve sonra öğrencilerin akademik başarıları alınmış ve araştırmaya dahil edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde istatistik kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubu arasındaki farklılığı bulmak için bağımsız t testi, deney ve kontrol grubunun ön–son test arasındaki farklılığı bulmak için ise eşleştirilmiş t testi uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi uygulanan test bataryalarına göre, (p<0,05) ve (p<0,001) olarak değişiklik göstermiştir. İstatistik sonuçlarına göre, deney ve kontrol grubu Benlik saygısı ön test değerleri ortalamaları arasında, anlamlı bir farklılık bulunmazken, son test değerleri ortalamaları arasında, deney grubu lehine anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,001). Kontrol grubu benlik saygısı puanları ön test–son test değerleri ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmazken, deney grubu benlik saygısı puanları ön test-son test değerleri arasında son testler lehine anlamlı farklılık bulunmuştur(p<0,001). Deney ve kontrol grubu problem çözme becerisi ön test değerleri ortalamaları arasında, anlamlı bir farklılık bulunmazken, son test değerleri ortalamaları arasında problem çözme becerisine güven ve kaçınma alt boyutlarında (p<0,05), düzeyinde anlamlı fark bulunmuştur.

denetim alt boyutunda ise, anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Deney grubu ön test–son test değerleri ortalamaları arasında, problem çözme becerisine güven boyutunda (p<0,001) düzeyinde, öz denetim ve kaçınma boyutunda ise (p<0,05) düzeyinde anlamlı fark bulunurken, kontrol grubu problem çözme becerisine güven, öz denetim ve kaçınma ön test–son test ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Deney grubu erkeklere göre ön test–son test ortalamaları arasında, benlik saygısı ve kaçınma son test puanları lehine (p<0,05) düzeyinde, problem çözme becerisine güven ve öz denetim becerileri son test puanları lehine (p<0,001) düzeyinde anlamlı bir farklılık bulunurken, deney grubu kızlara göre benlik saygısı son test puanları lehine (p<0,05) düzeyinde anlamlı bir farklılık bulunmuş, problem çözme becerisine güven öz denetim ve kaçınma ön test-son test puan ortalamaları arasında aritmetik ortalamaların son testler lehine artmış olmasına rağmen anlamlı bir fark bulunamamıştır. Kontrol grubu erkekler ve kızlara göre benlik saygısı ile problem çözme becerisine güven, öz denetim ve kaçınma ön test-son test puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Deney grubu akademik başarıları ön test–son test değerleri ortalamaları arasında sosyal bilgiler dersi son test değerleri lehine (p<0,001) düzeyinde, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, görsel sanatlar ve beden eğitimi son test değerleri lehine (p<0,05) düzeyinde anlamlı bir farklılık bulunurken, kontrol grubu akademik başarıları ön test- son test ortalamaları arasında sosyal bilgiler dersi son test değerleri lehine (p<0,001) düzeyinde anlamlı farklılık bulunmuş, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi ön test değerleri lehine (p<0,001) düzeyinde, matematik, görsel sanatlar, müzik ve teknoloji tasarım dersleri ön test değerleri lehine (p<0,05) düzeyinde anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Sonuç olarak, plânlı olarak uygulanan macera temelli öğretim uygulamasında sıralı olarak iletişim, işbirliği, güven ve problem çözme aktivitelerinin kullanılması çocukların benlik saygısı ve problem çözme becerilerini anlamlı düzeyde geliştirebileceği anlaşılmaktadır. Beden eğitimi, macera eğitimi, problem çözme becerisi, benlik saygısı ABSTRACT This study of 10 children aged 11 to 12 week-long adventure-based training applications, the development of self-esteem and problem-solving skills was conducted to examine the effect. Research, Frank and Panico (2007), Rohnke. (1989), Rohnke and Butler (1995), Bethany, and Hersman (2007) in accordance with the work done by, adventure-based activities implemented in order for the applications envisaged. Communication, trust, cooperation and problem-solving adventure-based activities, including research, consisting of 11 to 12 year olds, 35 student experiments, a total of 31 students, 66 students participated in the study as a control group. Adventure-based applications applied in the study of children's self-esteem and problem-solving skills, and to examine the effect Pişkin developed by Coopersmith (1997) was translated into Turkish by the Coopersmith Self-Esteem Inventory with the cool and colleagues developed in 2010, Primary Level of the Problem Solving Inventory for Children (ÇPÇE) applied, as well as academic achievement before and after the application has been received and included in the study. Statistical software was used to analyze the data. To find the difference between the experimental and control group, independent t test, the experimental and control group pre-post test To find the difference between the paired t test was used. The level of significance according to tests applied to batteries, but, (p <0.05) and (p <0.001) has varied. According to the statistics, the mean values of the experimental and control group pre-test of self-esteem, there was no significant difference, between the mean values of the last test, significant differences were found in favor of the experimental group (p<0.001). Self-esteem scores of the control group pre-test and post-test there was no significant difference between the mean values of the experimental group self-esteem scores between pre-test and post-test results were significant differences in favor of the final tests (p <0.001). Experimental and control groups between the mean values of the pre-test problem solving skills, a significant difference was found, problem-solving post-test between the mean values of trust and Avoidance subscales (p<0.05) were significantly different in level. If self-control subscale, no significant difference was found. The mean pre-test and post-test results of the experimental group, problem-solving and confidence in size (p <0.001), the level of self-control and the avoidance dimension (p<0.05) found no significant difference at the level of the control group pre-test and post-problem-solving skills found no significant difference between the mean of the test. The experimental group compared to men between the mean pre-test and post-test, post-test scores in favor of self-esteem and avoidance (p <0.05) level, problem-solving skills, confidence and self-control in favor of post-test scores (p<0.001), a significant difference in the level of , while post-test scores of the experimental group in favor of self-esteem than girls (p <0.05) found no significant difference at the level of problem-solving, self-control and the avoidance of confidence in the pre-test and post-test scores were not significantly different between the arithmetic means, despite the increase. According to the control group, boys and girls, self-esteem, confidence and problem-solving skills, self-control and avoidance of pre-test and post-test scores were not significantly different. Academic achievement of the experimental group pre-test and post-test post-test between the mean values of course, in favor of Social Information (p <0.001) level, mathematics, religion, culture, visual arts, and physical education in favor of final test values (p <0.05), a significant level of difference was found in the control group pre-test and post-test academic achievement of social information between the mean values of course, in favor of the final test (p <0.001) found significant differences in the level of religious culture course in favor of the pre-test values (p <0.001) level, mathematics, visual arts, music, design and technology lessons in favor of the pre-test values (p<0.05), no significant difference was found in the level. As a result, adventure-based teaching practice is implemented as planned in a sequence of communication, cooperation, trust, and the use of problem-solving activities, children develop self-esteem and problem-solving skills appears significant, Key Words: Physical education, adventure education, problem solving skills, self esteem
Keywords: Beden eğitimi, Çocuklar için; Gelişim Psikolojisi; Öğrenim ve Öğretim; Özgerçekleştirim; Spor