İlhami Safa'nın hayatı, edebî kişiliği ve eserlerindeki eğitim meseleleri - Türker, Saliha (My University, 2021)
ÖZETİlhami Safa polisiye türündeki eserleriyle Türk edebiyatına katkıda bulunmuşgazeteci yazardır. “Server Bedi” müstear ismini oluşturan ve bu ismi gazeteyazılarında ilk kullanan kişidir. Yeni Sabah gazetesinin kurucu ortağıdır, aynı zamandaHafta ve Kültür Haftası dergilerini yayımlayan isimdir. İlhami Safa’nın romanlarınınyedi tanesi 1944-1945 yıllarında İstanbul Maarif Kitaphanesi tarafındanyayımlanmıştır. Yazar, bu romanların dördünde “Behçet Safa” müstear ismini, üçtanesinde ise kendi adını kullanmıştır.İlhami Safa’nın hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında bilgi vermek,romanlarındaki eğitsel unsurları incelemek ve açıklamak bu çalışmanın amacıdır.Literatür taramasına dayalı, ilişkisel tarama modelinde ele alınan çalışmada İlhamiSafa’nın yaşamı, gazeteciliği, dergiciliği, çevirmenliği, eserleri ve eserlerinde eğitimeve eğitimli insana bakış açısı konu edilmiştir. Çalışmada nitel yöntemler ile betimselanaliz ve içerik analizi teknikleri kullanılmıştır. İlhami Safa’nın romanları temin edilipbu eserler ayrıntılı olarak incelenmiştir. Veri toplama aracı olarak doküman taramayönteminden faydalanılmıştır.İlhami Safa’nın akademik çevrelere tanıtılması, hayatı hakkındaki bilgilerinortaya çıkarılması, eserlerinin ayrıntılı olarak incelenmesi Türk edebiyatı adına önemarz etmektedir ve bu alandaki eksikliği gidereceği düşünülmektedir. Çalışma, İlhamiSafa ile ilgili akademik çalışmaların ilki olduğundan konuyla ilgili yapılacakaraştırmalara kaynak teşkil etmesi öngörülmektedir. İlgili alanlarda yüksek lisans yada doktora çalışması yapan öğrenciler, tez çalışması sonucunda elde edilen verilerdenfaydalanabilecek ve bu sayede yeni araştırmalar oluşturabilecektir. Tez sonuçlarının,Millî Eğitim Bakanlığı ile Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca kullanılmasıbeklenmektedir.Çalışmada öncelikle İlhami Safa’nın hayatıyla ilgili bilgiler verilecek, yazarınailesi ve çocukluğundan bahsedilecektir. Daha sonra İlhami Safa’nın gazeteciliği vedergiciliği üzerinde durulacaktır. Yazarın İETT’de neşriyat müdürlüğü yaptığıyıllardan söz edilecek ve ölümü üzerine gazeteci yazarların yazdığı yazılaradeğinilecektir.Çalışmanın son bölümünde; yazarın romanları ve çevirdiği eserler ayrı birbaşlık hâlinde sunulacaktır. Şeytan, Şeytanın Piçi/ Oğlu, Saraylının Kızları, Bir Aşkınİntikamı, Yeşil Babanın Tespihi, Bir Aşkın Peşinde/ Hacı Şakir Ailesinin Esrarı,Semra’nın İki Kocası kitapları, değinilen eğitim meseleleri açısından incelenereksanatçının edebî anlayışına dair belirli bir bakış açısı oluşturulmaya çalışılacaktır.Böylece, İlhami Safa’nın Türk edebiyatı içindeki yeri belirli açılardan ortayakonulacaktır.

ABSTRACTİlhami Safa is a journalist and writer who has contributed to Turkish literaturewith his works. He is the first person who created the pseudonym of “Server Bedi” andused this name in newspaper articles. He is the co-founder of the Yeni Sabahnewspaper and he also published Hafta and Kültür Haftası magazines.Seven of Ilhami Safa’s novels published as piecemeal were published by theİstanbul Maarif Bookstore between 1943 and 1945. The author used “Behçet Safa”pseudonym in four of these novels and his name in three of them. This study aims togive information about Ilhami Safa’s life, literary personality, and works, to examineand explain educational elements in his novels.İlhami Safa’s life, journalism, magazine production, translation, and his worksare discussed in the study, which is based on literature review and dealt with in themodel of relational screening. In the study, qualitative methods and descriptiveanalysis, and content analysis techniques were used. Ilhami Safa’s novels providedand these works were examined in detail. Document scanning is used as a datacollection tool.Introducing Ilhami Safa to academia, the discovery of information about hislife, and the detailed examination of his works are important for Turkish literature andit is thought that this will eliminate the deficiency in this field. This study is the first ofthe academic studies related to İlhami Safa, so it is expected to be a source for futureresearch on this subject. The students who do master's or doctoral studies in the relatedfields will be able to benefit from the information obtained from this thesis and theywill be able to make new research. The results of the thesis are expected to be used bythe Ministry of National Education and the Board of Education.Firstly, information about İlhami Safa’s life will be given. The use of theServer Bedi pseudonym will be mentioned. İlhami Safa’s journalism and the magazinewill be focused. The author’s years as publication director of İETT will be mentioned,and the writings of journalists and writers on his death will be mentioned.In the final part of the study, Şeytan, Şeytanın Piçi/ Oğlu, Saraylının Kızları, BirAşkın İntikamı, Yeşil Babanın Tespihi, Bir Aşkın Peşinde/ Hacı Şakir Ailesinin Esrarı,Semra’nın İki Kocası books will be examined in terms of education issues and aspecific perspective on the literary understanding of the artist will be created. Thus,the place of İlhami Safa in Turkish literature will be revealed in certain ways.
İlhami Safa’s life, literary personality and educational issues in his works
Keywords: education; eğitim; gazetecilik; Hafta; History and criticism; İlhami Safa; İlhami Safa, 1894-1954; journalism; Kültür Haftası; KültürHaftası; Peyami Safa; Server Bedi; Tarih ve eleştiri; Turkish literature; Türk edebiyatı