Fetal insan beyininde temporomezial bölgenin topografik anatomisi - Hiçdönmez, Tufan (My University, 2001)
Bu çalışmada insan beyininin temporomezial bölgesinin 26 ve 32 fetal haftalar arasındaki detaylı topografik nöroanatomisinin ortaya konulması amaçlandı. Yapılan inceleme, temporomezial bölgenin geç fetal dönemdeki nöroanatomik özelliklerini irdeleyen ilk çalışmadır. Fetal nöroanatominin bu döneminin detaylı incelenmesi, temporomezial bölge ve hippokampal formasyon yapılarının nöroanatomik ve nöroembriyolojik konu bütünlükleri yönünden tamamlayıcı olacaktır. Yaşları 26 ve 32 hafta arasında değişen sekiz fetal insan beyini ( 16 hemisfer ) incelendi. Parahippokampal girusun, unkusun ve giruslarının boyutları, rhinal ve kollateral sulkusun uzunlukları ölçüldü. Lateral yüzeyinde süperior temporal girus boyunca kesi yapılarak, angüler, supramarginal ve inferior temporal girus ile sınırlanan alanda temporal neokortikal yapılar çıkarıldı. Lateral ventrikülün temporal boynuzu ve hippokampal formasyonun ventrikül içindeki bölümleri ortaya konuldu. Temporomezial bölgeyi oluşturan temel anatomik yapılar olan rhinal ve kollateral sulkuslar, unkus ve giral yapıları, hippokampus ve parahippokampal girus yapılarının topografik ölçümleri yapılarak bir veri tabanı oluşturuldu. Bu verilerin ışığında, temporomezial bölgenin filogenetik olarak allokortikal ve mezokortikal özellik gösteren limbik yapılarının topografik gelişimlerinin, beyin hemisferlerinin kalan bölümlerini oluşturan neokortikal yapılarınkiler ile karşılaştırıldığında, daha erken dönemde tamamlandıkları görüldü. Kollateral, rhinal, hippokampal ve anterior kalkarin sulkusların ve ilişkili olarak parahippokampal girusun nihai şekillenmelerini, hemisferlerin lateral yüzeyinde ilk şekillenen Sylvian fissür, santral ve parietooksipital sulkus gibi erken dönemde tamamlandıkları görüldü. Unkus yüzeyinin topografik bölümleri olan Giacomini bandı, semilunar, unsinat, intralimbik ve ambient girusların incelenen tüm beyinlerde gelişimlerini 26. haftada tamamladıkları ve erişkindeki şekillerini kazandıkları belirlendi. Fetal beyin, hippokampus, nöroembriyoloji, temporomezial bölge, topografik anatomy

The aim of this work was to provide a detailed description of the topographic neuroanatomy of the human temporomesial region in order to elucidate the development in the fetal period between 26 to 32 weeks of gestation. This is the first report in the literatur concerning neuroanatomical characteristics of the temporomesial region in the late fetal period. The detailed knowledge of this fetal period will contribute to more precise understanding the integrity of neuroanatomy and neuroembryology of the temporomesial region and structures of the hippocampal formation. Eight fetal cadaveric brain ( 16 hemispheres ) ranging from 26 to 32 weeks of gestation were examined. Dimensions of parahippocampal gyrus, uncus and uncal gyri, rhinal and collateral sulci were measured. On the lateral surface of each hemispheres, the entire superior temporal gyrus was dissected, and temporal neocortical structures bounded by angular, supramarginal, and inferior temporal gyrus were removed. The temporal horn of the lateral ventricle was opened and intraventricular parts of the hippocampal formation were exposed. Topographic measurements of major anatomical structures of the region such as rhinal and collateral sulci, uncus and its gyral paterns, hippocampus and parahippocampal gyrus have been made and an anatomical data base was established. Results showed that the topographic development of philogenetically allocortical and mesocortical limbic structures of the temporomesial region took place earlier comparing to those of neocortical structures of the hemisphere. The definite formation of collateral, rhinal, hippocampal, and anterior calcarine sulci, and the parahippocampal gyrus was also occured earlier like the firstly developed Sylvian fissure, central and parietooccipital sulci on the lateral surface. The topographic structures of the uncal surface namely the band of Giacomini, semilunar, uncinate, intralimbic, and ambient gyri were found to be developed in the 26th week in all examined hemispheres. Key Words: Fetal brain, hippocampus, neuroembryology, temporomesial region, topograhic anatomy
Keywords: Hastalıklar; Nöroloji; Sinir sistemi ve akıl hastalıkları; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri