Yan etki değerlendirmesi ve kaydı üzerine anket sonuçları: “Türk Onkoloji Grubu (TOG) Erken-Geç Yan Etkiler Çalışma Grubu” araştırması - (:unkn) unknown (My University, 2007)
AMAÇ Bu yazıda, Türk Onkoloji Grubu Erken-Geç Yan Etkiler Çalışma Grubunun gerçekleştirdiği kemoterapi ve radyoterapiye bağlı yan etkilerin değerlendirilmesi ve kaydedilmesiyle ilgili Türkiye çapında yapılmış çok merkezli anketin sonuçları bildirildi. GEREÇ VE YÖNTEM Kanser tedavisinin yapıldığı toplam 64 merkezin/bölümün davet edildiği ankette hasta tedavi ve takiplerine ait genel özellikler, düzenli takiplerin yapılabildiği kanser grupları, tedavilere bağlı yan etkilerin kaydedilmesi ve derecelendirilmesine ilişkin on altı soruya verilen cevaplar değerlendirildi. BULGULAR Ankete cevap verme oranı %56 idi. Ankete 19'u tıbbi onkoloji ve 17'si radyasyon onkolojisi olmak üzere 36 merkez/bölüm katıldı. Tedavilere bağlı erken ve geç etkilerin kaydedilme oranı %53 idi. Dosyalara kayıt önündeki en önemli engel olarak %83'lük bir oranla polikliniklerdeki yoğun iş yükü gösterilirken, diğer bir engel yan etkilerin tanınmaması idi. Bu oran erken etkiler için %11, geç etkiler için ise %22 olarak bildirildi. SONUÇ Kanser tedavilerine bağlı yan etkilerin kaydedilmesi ve izlenmesi en az hastalığın takibi kadar önemlidir. Yoğun poliklinik koşulları yan etkileri kaydetmeye ve derecelendirmeye engel oluşturabilir. Konunun öneminin farkına varılmasını sağlayacak eğitim ve çalışmaların yanında, sade ve doldurulması kolay yan etki değerlendirme formlarının yararının olabileceği düşünüldü.

OBJECTIVES To report and to discuss the data revealed from the questionnaire that was designed to recognise the assessment and reporting the side effects of chemo- and radiotherapy in cancer centres of Turkey. METHODS Sixty-four cancer centres/departments were invited to the study. Sixteen questions were designed to find out the general characteristics for evaluating and reporting acute and late toxicity in centres. The institutes' follow-up schedules and patients' general profiles that regularly come to their followup were also requested. RESULTS A total of 36 centres/departments (19 medical oncology; 17 radiation oncology) answered to the questions. Side effect reporting was performed in 53%. The major obstacle in terms of assessing and reporting the toxicity was the busy work in out patients' clinic (83%) whereas other problems like lack of awareness for acute (11%) and late (22%) effects were determined less frequently. CONCLUSION To follow-up the side effects is as crucial as to follow-up the disease itself. Assessment and reporting of these effects might be ignored under daily busy labour. Both the efforts for progressing the knowledge and the awareness, and simple toxicity evaluation forms may help for appraising and reporting the toxicity.
The results of questionnaire on assessing and reporting of side effects in Turkey: “Turkish Oncology Group (TOG) Early-Late Side Effects Working Party” study
Keywords: Onkoloji