İÇ DENETİM BÖLÜMLERİNİN ORGANİZASYONEL KONUMU:ULUSAL VE ULUSLARARASI DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDETÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALIBİR İNCELEME - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Bu çalışma bankalarda iç denetim bölümlerinin organizasyonelkonumlandırılmalarının incelenmesi amacı ile hazırlanmıştır. Konu BankacılıkKanunu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu düzenlemeleri,Basel Bankacılık Komitesi ilkeleri ve uluslararası iç denetim standartlarıçerçevesinde ele alınmıştır. İnceleme sonucunda, Bankaların İç Sistemleri veİçsel Sermaye Yeterliliği Değerlendirme Süreci Hakkında Yönetmelik’te yerverilen üst yönetici uygulamasının güncel durumda 7 bankada bulunduğu,5 bankada ise daha önce uygulanmakla birlikte günümüzde bulunmadığıbelirlenmiştir. Söz konusu uygulamanın, uluslararası uygulamalarla uyumsuzolduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle, Türk bankacılık mevzuatında içdenetimin organizasyonel konumunun uluslararası uygulamalar ile uyumluolması için söz konusu Yönetmelik’te yer verilen üst yönetici düzenlemesininkaldırılması önerilmektedir

This paper is prepared to examine organizational positioning of internal audit departments in banks. The subject deals with from aspects of Banking Law, Banking Regulation and Supervision Agency, Basel Banking Committee principles and international internal auditing standards. As a result of examination, it is defied that regulation which is about employing senior executive taking place in Banks’ Internal Systems and Internal Capital Adequacy Evaluation Process Charter, is practiced in 7 banks currently, 5 banks used to employ senior executive earlier and they do not have currently. It is concluded that this regulation is incompatible with international practices. For this reason, it is recommended that regulations about senior executive should be removed from the Charter in order to harmonize internal audit’s organizational status in Turkish banking legislations with international regulations.
ORGANIZATIONAL POSITIONING OF INTERNAL AUDIT DEPARTMENTS: A COMPARATIVE EXAMINATION UPON TURKISH BANKING SECTOR IN THE CONTEXT OF NATIONAL AND INTERNATIONAL REGULATIONS