Rusya federasyonu’nda kamu diplomasisi: Evrim ve kurumlar - Doğan, Erhan (My University, 2015)
Rusya Federasyonu 2000’li yıllardan itibaren “yumuşak güç” unsurlarını ve kamu diplomasisini dış politikasının aracı haline getirmiştir. Bu çerçevede yeni kurumlar kurulmuş, var olan kurumlar da “kamu diplomasisi” sistematiği içinde değerlendirilmeye başlanmıştır. Sosyalist ideolojinin ortadan kalkmasının yarattığı boşluğun bir yandan Rus kültürel ulusalcılığı ile bir yandan da devlete yakın Hükümet Dışı Örgütlerin (HDÖ) dâhil edilmesi suretiyle nasıl doldurulmaya çalışıldığı ve son olarak Rus dış politikasının şekillendiği alanda kurulan batı tipi kamu diplomasisi kurumları vasıtasıyla yeni durumun nasıl kurumsallaştırıldığı da yazının ele alacağı diğer sorulardır. Kamu diplomasisi ve dış politika alanındaki sivil toplum aktivitesinin ancak barış koşullarında etkili olabildiği, büyük krizler, gerilimler ve çatışma dönemlerinde ise etkisinin çok sınırlı olduğu, bu yazıyı çerçeveleyen temel kabullerden biridir.
Keywords: Kamu diplomasisi, Rus Dış Politikası, Hükümet Dışı Örgütler (HDÖ), Türk Dış Politikası