Acil servise gelen intihar vakalarının sosyodemografik açıdan incelenmesi - Acar, Ayşe (My University, 2010)
ACİL SERVİSE GELEN İNTİHAR VAKALARININ SOSYODEMOGRAFİK AÇIDAN İNCELENMESİ Çalışma İntihar girişiminde bulunan hastaların sosyodemografik özelliklerini ve adli yönünü belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde acil servis ünitesi bulunan; bir devlet ve üç özel üniversite hastanesinde, acil servis bölümüne 01 Ocak–31 Aralık 2007 tarihleri arasında gelen 139 intihar vakası oluşturdu. İntihar vakalarının dosya incelemeleri yapılarak “İntihar ve İntihara Girişim Formu” araştırmacı tarafından dolduruldu. Veriler bilgisayarda R 2.9.0 ile değerlendirildi. Bu araştırmada 139 intihar vakası incelendi. Araştırma sonucunda; intihar vakalarının sosyodemografik özellikleri değerlendirildiğinde; intihar vakalarının %54’ünün kadın, %46’sının erkek olduğu görüldü. Yaş gruplarına göre değerlendirildiğinde en çok 25–34 yaş %42 (n=58) ve 15–24 yaş %30 (n=42) gruplarında intihar girişiminin bulunulduğu belirlendi. Medeni duruma bakıldığında en çok %50 (n=70) bekarların, eğitim durumu değerlendirildiğinde ise en çok lise mezunlarının %44 (n=61) intihar girişiminde bulunduğu belirlendi. Meslek grupları arasında en çok %19 (n=26) öğrenci, %17 (n=24) ev hanımı, %16 (n=23) işçi gruplarında intihar girişiminin bulunulduğu görüldü. İntihar girişim yöntemlerinden en çok %54 (n=75) ilaç içme yönteminin kullanıldığı belirlendi. Vakaların en çok %35 (n=49)’inin duygusal nedenler ve %22 (n=32)’sinin geçimsizlik nedeniyle intihar girişiminde bulunduğu saptandı. İntihar vakalarının psikiyatrik hastalık tanılarına bakıldığında en çok depresyon %23 (n=32) tanısı aldığı görülmüştür. İntihar girişiminde bulunanların bakmakla yükümlü oldukları çocuk sayısına bakıldığında en çok %66 (n=92)’sının çocuğunun olmadığı ve %13 (n=18)’ünün bir çocuk sahibi olduğu görülmüştür. Servis, Adli Vaka, İntihar

INVESTIGATION OF SUICIDE INCIDENTS RECEIVED BY EMERGENCY SERVICES IN RESPECT OF SOCIO-DEMOGRAPHIC ASPECTS This study is carried out to examine the socio-demographic characteristics and judicial aspects of the suicide attempts by using descriptive statistics. The samples of this study consist of 139 suicide incidents received by emergency units of one state and three private university hospitals which has emergency units in İstanbul between 1st January 2007 and 31st December 2007. “Suicide and Suicide Attempt Form” is filled by the researcher by investigating the patient documents. Finally, data is analyzed with R 2.9.0 statistic program. In this paper, 139 cases have been examined in detail. First of the socio-demographic results of the study is that people who attempt to suicide involves 54 percent women and 46 percent man. Secondly, 42 percent of the suicide attempts (n=58) are people whose ages range from 25 to 34, 30 percent’s ages (n=42) range from 15-24, and the rest of the population is in different age ranges. When we come to marital status, 50 percent of the sample (n=70) is constituted by singles. In addition, mostly high school graduates, 44 percent, attempts to suicide. Moreover, 19 percent of suicide attempts are (n=26) students, 17 percent’s (n=24) are housewives, and 16 percent’s (n=23) are workers. Furthermore, medicine is the most frequent way in suicide attempt with 54 percent (n=75). Finally, the most significant reason which leads to suicide is emotional causes with 35 percent (n=49), and discord in the family follows it with 22 percent (n=32). The most significant psychological illness encountered in suicide attempt is depression with 23 percent (n=32). When we look at the child quantity of the people who attempt to suicide, 66 percent of them (n=92) has no children and 13 percent of them (n=18) has only one child. Key Words: Emergency Unit, Forensic İncident, Suicide
Keywords: Acil Servisler; Psikoloji