İslam tarihi kaynaklarında Yermük Savaşı (VII-X. yüzyıl) - Yurdanur, Tayfur (My University, 2024)
Bu çalışma, Suriye’nin fethinde önemli bir dönüm noktası olan Yermük savaşını konu almaktadır. I-IV/ VII-X. yüzyıllar arasında yazılmış İslam tarihi eserleri incelenerek, savaşın farklı kaynaklarda nasıl anlatıldığı ve bu anlatıların arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Çalışma, şu sorulara odaklanmaktadır: Bu yüzyıllar arasında kaleme alınan eserlerin ilgili konu bağlamında aralarındaki ilişkiler nelerdir? Bu kaynaklar aracılığı ile Yermük savaşının bir kurgusu oluşturulabilir mi? Rivayetlerde savaşın hangi yönleri ön plana çıkarılmış ve bunlar nasıl anlatılmıştır? Çalışmanın nihai hedefi Yermük savaşı aracılığı ile İslam fetih yazıcılığını anlamaya çalışmak ve gelecekte Bizans kaynakları üzerine yapılacak araştırmalara zemin hazırlamaktır.

This study focuses on the Battle of Yarmouk, a significant turning point in the conquest of Syria. By examining Islamic historical works written between the 1st century - 4th centuries AH (7th century - 10th centuries AD), the study evaluates how the battle is described in different sources and the relationships between these narratives. The research is centered on the following questions: What are the relationships between the works written during these centuries in this context? Can a narrative of the Battle of Yarmouk be constructed through these sources? Which aspects of the battle are emphasized in the accounts, and how are they described? The ultimate goal of the study is to understand Islamic historiography of conquests through the Battle of Yarmouk and to lay the groundwork for future research on Byzantine sources.
The Battle of Yarmuk in Islamic historical sources (7th century -10th century)
Keywords: Battle of Yarmuk (Syria); Câbiye Islamic History; Early Islamic Conquests of Syria; Futuh; Fütûh; History; Islam; İslam; İslam Tarihi; Jabiyah; Suriye Fetihleri; Tarih; Yarmuk; Yermük; Yermük Savaşı (Suriye)